SIBEX Pesimismul se menţine pe piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2012

Pesimismul s-a menţinut pe piaţa Sibex în prima jumătate a şedinţei de miercuri, speculatorii continuând pe linia trasată cu o zi înainte. Temerile investitorilor de pe pieţele de capital ale lumii faţă de problemele din Europa au continuat să afecteze evoluţia cotaţilor burselor europene şi americane şi s-au resimţit şi pe plan autohton. Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat până aproape de minimul ultimelor patru luni iar futures-ul din SUA înregistra scăderi, pe fondul îngrijorărilor că tulburările politice din unele state din UE se vor intensifica, afectând revenirea economică. În acest context, participanţii de la Sibex au încheiat, până la ora 16.30, aproape 4400 de contracte cu o valoare de 48,53 milioane lei.

Produsele derivate externe au avut din nou câştig de cauză în faţa derivatelor pe acţiuni autohtone, contractele pe Dow Jones, euro/dolar şi aur generând cea mai mare cotă de lichiditate.

La ora 16.15 cel mai tranzacţionat era simbolul DEDJIA_RON cu 1800 de contracte pe scadenţa iunie. Preţul indicelui pierdea 98 de puncte şi valora 12.772 puncte. S-au remarcat tranzacţii şi pe scadenţa decembrie 2012, în raport cu care indicele era estimat la 12.610 puncte, în minus cu 91 puncte.

Cu peste 1200 de contracte pe scadenţa iunie şi 373 pe scadenţa septembrie, perechea euro/dolar, tranzacţionată cu garanţia în lei, se afla în prim planul strategiilor. Speculatorii mizau pe scăderea monedei unice, care şi-a prelungit astfel evoluţia negativă din ultima perioadă. Pentru scadenţa din vară euro pierdea 0,57% şi era cotat la 1,29580 USD. Pentru septembrie deprecierea era tot de 0,57%, iar cotaţia de 1,29580 USD. Pe pieţele externe euro s-a devalorizat pentru a opta zi la rând, în condiţiile în care lupta politică din Grecia pentru formarea unui nou guvern a continuat, alimentând teama că ţara va renunţa la moneda comună. Euro şi-a extins astfel seria de scăderi consecutive, care a devenit cea mai lungă din septembrie 2008 până în prezent. În, plus, teama că Spania nu va reuşi să convingă investitorii că poate să gestioneze deficitul bugetar a amplificat îngrijorările.

Deprecieri puternice se înregis-trau şi pe aur. Pentru iunie, uncia era cotată la 1586,5 dolari, în minus cu 18,4 USD. Numărul contractelor SIBGOLD era de 507. Se observau şi 93 de contracte SIBGOLD_RON iunie, cotaţia unciei fiind în scădere cu 22,3 dolari, la 1586,2 USD. La Londra aurul a căzut la minimul pe patru luni, aprecierea dolarului faţă de euro temperând cerea de metal preţios, ca plasament alternativ.

Pentru DESIF5 iunie se înregistra o scădere cu 1,47%, cotaţia fiind de 1,3451 lei/acţiune. Numărul contractelor era de 153.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb