SIBEX Preţul futures al Dow Jones, în creştere semnificativă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 ianuarie 2015

După ce piaţa a dat semne de viaţă miercuri, când volumul a depăşit 300 de contracte, înregistrându-se cea mai productivă şedinţă din 23 decembrie 2014 încoace, penultima şedinţă a săptămânii dădea impresia, după prima sa jumătate, că scenariul se putea repeta, cu rezultate chiar mai bune. Până la ora 17.30 speculaţiile cu derivate au produs 129 de contracte futures, cu o valoare care se cifra la aproape 2 milioane de lei. Plasamentele pe futures aveau toate şansele să se intensifice, în condiţiile creşterii generoase a cotaţiei Dow Jones, dar şi datorită tendinţei uşor "verzi" a petrolului.

Raportat la produse, treptat, derivatul pe Dow Jones şi-a reluat poziţia dominantă, generând cele mai multe contracte. La ora precizată simbolul DEDJIA 15C, care urmăreşte cotaţia futures a indicelui american pe scadenţa martie de anul curent, totaliza 95 de contracte, încheiate pe fondul undei direcţii pozitive pentru a doua şedinţă la rând. Cotaţia de la Sibiu a indicelui american câştiga 20 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) (vezi nota 1) şi 243 de puncte faţă de închiderea zilei precedente, astfel că poziţiile pe cumpărare continuau să acumuleze profit. De remarcat este şi creşterea numărului de poziţii deschise pe acest simbol, la un total de 410, conform datelor de la ora 17.30. Direcţia de la Sibex urmărea piaţa americană, unde indicii reprezentativi înregistrau de asemenea creşteri generoase.

Pe plus se tranzacţiona şi derivatul pe petrol pe scadenţa februarie, identificat prin simbolul OILSC 15B. Barilul era cotat la 48,92 dolari, în urcare cu 0,51% faţă de preţul de referinţă şi cu peste 2% faţă de închiderea de miercuri. Numărul contractelor era de 20.

În schimb, pentru euro participanţii estimau o direcţie negativă, de 0,73% faţă de preţul de referinţă şi 0,32% faţă de cotaţia de la închiderea de miercuri, la un curs de 1,1808 USD pentru o monedă unică pentru scadenţa martie. Numărul contractelor EUUSR 15C era de 10.

Nota 1: "Start of day price" reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear.

Nota 2: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb