SIBEX Prudenţa jucătorilor s-a reflectat în lichiditatea redusă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2012

La Sibex, speculatorii au tranzacţionat din nou cu prudenţă în prima jumătate a zilei, menţinându-şi atitudinea din şedinţa precedentă. La ora 16.45 numărul contractelor era de 1500 cu o valoare de 18,2 milioane lei. Preţurile se aflau în majoritate pe plus, îmbiind cumpărătorii, dar aceştia au fost destul de circumspecţi, dovadă volumul redus. O excepţie notabilă de la creştere era euro, moneda unică depreciindu-se faţă de dolar. Contextul internaţional a fost unul relativ optimist, cu fluctuaţii ale acţiunilor europene, care au crescut după ce au apărut speculaţii că rapoartele din America vor indica creşterea încrederii consumatorilor şi stabilizarea pieţei locuinţelor. Acestea au contrabalansat intenţia Chinei de a nu introduce stimulente economice la scară largă. Şi pe piaţa la termen din SUA optimismul domina pe fondul aceloraşi aşteptări.

Ca de obicei în ultima perioadă, cel mai lichid simbol era DEDJIA_RON. "Jucătorii" au pariat pe creşterea Dow Jones, înregis-trată în contextul în care cotaţia futures a indicelui a avut o evoluţie pozitiv peste ocean, înainte de publicarea datelor privind încrederea consumatorilor în cea mai mare economie a lumii. La Sibex, pe scadenţa iunie se observau 1059 de contracte DEDJIA_RON, cotaţia indicelui crescând cu 83 puncte, la 12.545 puncte.

În sectorul valutelor, speculatorii au încheiat, până la ora 16.45, 230 de contracte pe simbolul EUR/ USD_RON, pe scadenţa iunie, şi 144 pe scadenţa septembrie. Pentru iunie moneda comună a evoluat mixt iar la ora menţionată se afla pe minus cu 0,14%, la 1.25300 USD. Pentru septembrie se observa o scădere uşoară de 0,03%, cotaţia fiind de 1,25340 USD pentru un euro. Pe plan extern moneda comună s-a tranzacţionat cu 0,3% sub minimul din iulie 2010 şi se îndreaptă spre cea mai mare depreciere lunară faţă de dolar din septembrie 2011 încoace, după ce Spania a semnalat că s-ar putea să vândă mai multe obligaţiuni pentru a recapitaliza grupul Bankia semn că, în regiune, criza datoriilor se adânceşte. În acelalaşi timp, randamentele obligaţiunilor germane pe 10 ani au scăzut la un minim record iar indicele dolarului s-a tranzacţionat la maximul pe 20 luni, creşterea agitaţiei privind criza din Europa impulsionând cererea de active mai sigure.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni lichiditatea era foarte redusă. Pentru DESIF5 iunie au fost încheiate doar 27 de contracte, pe fondul unei creşteri de 1,11%. Cotaţia a închis la 1,0729 lei/titlu. Nici pe scadenţa septembrie lichiditatea nu a fost una bună, observându-se doar 16 contracte DESIF5. Cotaţia a crescut cu 2,10% la 1,1129 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb