SIBEX "Salvatorul" Dow Jones în acţiune

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2014

Lichiditatea de pe piaţa Sibex a fost una destul de redusă în primele trei şedinţe din aprilie, mult sub media zilnică din primele trei luni. Situaţia s-a schimbat însă în şedinţa de vineri 4 aprilie, când volumul a urcat la peste 3600 de contracte, înregistrându-se cel mai bun nivel din 31 ianuarie încoace. Valoarea corespunzătoare tranzacţiilor s-a situat la aproape 58 de milioane de lei.

"Artizanul" acestei reveniri a fost derivatul pe indicele Dow Jones, în contextul fluctuaţiilor ample pe un culoar de 259 de puncte. DEDJIA_RON iunie a totalizat 3320 de contracte, adică peste 92% din volumul şedinţei. Practic, piaţa a fost susţinută, ca de multe ori în istoria recentă, de un singur produs. "Deşi Sibex a lansat în ultimele luni noi produse pe segmentul futures, orientându-se tot către active suport din piaţa internaţională, pe principiul succesului contractului Dow Jones, se pare că acesta din urmă a instituit un monopol greu de spart. Din păcate, nu există constanţă în generarea unor volume ridicate şi de aici seriile de şedinţe cu volume mici, pigmentate din când în când de evoluţia volatilă a Dow Jones", a explicat un broker. La închidere, cotaţia DEDJIA_RON iunie valora 16.350 de puncte, după o scădere puternică de 150 de puncte. Direcţia a fost "ghidată" de piaţa americană unde indicii reprezentativi au înregistrat scăderi semnificative, după ce acţiuni ale unor companii de renume de pe segmentul tehnologic, de la Google la Yahoo s-au depreciat, în contextul în care s-au înregistrat vânzări din partea investitorilor care au dorit să profite de nivelurile record ale indicilor aduse în ultima vreme de "semnul taurului".

Pentru restul pieţei sibiene, lucrurile au decurs după un scenariu cunoscut, doar perechea euro/dolar, ieşind oarecum din "zona gri", cu un volum de 156 contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică europeană s-a depreciat cu 0,17% şi a închis la 1,3696 dolari.

De pe segmentul mărfuri s-a tranzacţionat derivatul pe preţul petrolului, cotaţia barilului crescând cu 0,89% la 101,27 USD/baril. Numărul contractelor DEOIL_LSC pe scadenţa mai a fost de 55. Pentru derivatele pe aur, în pofida unor creşteri destul de generoase, de 20,9 şi 22,4 USD, tranzacţiile au fost puţine, rezultând doar 17 contracte SIBGOLD şi 12 contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa aprilie. Cotaţiile pentru cele două simboluri au închis la 1305,2 şi 1307 USD/uncie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb