SIBEX Săptămâna a debutat cu creşteri pentru Dow Jones şi euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 martie 2015

După ce săptămâna trecută volumul derivatelor a fost unul ceva mai bun, pe fondul unor variaţii consistente ale celor mai căutate produse, cea de-a treia săptămână din martie nu a debutat foarte promiţător. După jumătate de şedinţă se observau 28 contracte futures, cu o valoare de 369.340 lei, datele fiind modeste.

Dintre produsele disponibile, se tranzacţionau doar trei, acestea fiind derivatul pe cursul de schimb euro/dolar, cu scadenţa iunie, derivatele pe Dow Jones, scadenţa martie şi iunie şi derivatul pe petrol, scadenţa aprilie.

După scăderile de săptămâna trecută de pe pieţele externe, care au dus moneda unică la minimul din ultimii 12 ani faţă de dolar, preţul futures al monedei unice dădea semne de creştere după prima parte a sesiunii de luni. Cotaţia unei monede unice creştea cu 0,64% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota 2), calculat de ATHEXClear la 1,0533 USD, fiind estimată la 1,0600 USD. Comparativ cu preţul de la închiderea de vinerea trecută, cotaţia euro creştea cu peste 1%. Numărul contractelor era de 16.

Simbolul DEDJIA 15C, care urmăreşte evoluţia Dow Jones pe scadenţa martie, totaliza 10 contracte şi se tranzacţiona pe fondul unei direcţii pozitive. Cotaţia sa creştea cu 83 puncte faţă de "start of day price" (17.756 puncte) şi valora 17.839 puncte. Comparativ cu nivelul de la închiderea precedentă, Dow Jones creştea cu 252 puncte. Pentru scadenţa iunie, Dow Jones valora 17.840 de puncte în urcare cu 253 de puncte, comparativ cu închiderea de la finalul săptămânii trecute.

Timid se tranzacţiona şi preţul petrolului, barilul fiind estimat pentru aprilie la 43,20 USD, în scădere cu 1,65 USD.

Notă: articol realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.30

Nota 2: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb