SIBEX Săptămâna trecută, numărul contractelor futures a fost modest

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iulie 2016

Pe piaţa futures de la Sibiu, ultima şedinţă a perioadei 4-8 iulie nu s-a evidenţiat la capitolul lichiditate, fiind una în nota întregii săptămâni trecute, cu o "normă" modestă de câteva zeci de contracte. Mai exact, la închiderea sesiunii, s-au consemnat 33 de contracte cu o valoare de aproape 590.000 lei. Din cele cinci şedinţe ale intervalului menţionat, doar cea de joi, 7 iulie, a fost ceva mai intensă, aceasta fiind singura în care participanţii au tranzacţionat derivatul pe aur. Astfel, absenţa acestuia în celelalte sesiuni este unul dintre motivele rezultatelor slabe.

În sesiunea de vineri, 8 iulie, singurul produs tranzacţionat a fost derivatul care are ca activ suport indicele Dow Jones, statistica reţinând contracte atât pe scadenţa septembrie, cât şi pe decembrie.

Pentru DEDJIA 16I (n.r. - scadenţa septembrie), participanţii au încheiat 21 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american a închis la 18.059 de puncte, în urcare cu 93 de puncte faţă de "start of day price"[1] şi cu 259 peste nivelul de la închiderea de joi. Pentru scadenţa decembrie s-au înregistrat 12 contracte, iar cotaţia DEDJIA 16L a închis la 17.940 de puncte, cu 117 puncte în minus faţă de "start of day price", dar în urcare cu 168 de puncte comparativ cu nivelul de la închiderea din sesiunea anterioară.

În cele cinci şedinţe ale perioadei 4-8 iulie, s-au înregistrat doar 174 de contracte, lichiditatea derivatelor fiind slabă.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb