SIBEX Scăderea Dow Jones, "combustibil" pentru speculaţiile pe indicele american

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iulie 2014

Până la deschiderea bursei de pe Wall-Street, lichiditatea pieţei Sibex a fost una foarte slabă, speculatorii ezitând să iniţieze strategii, în contextul unor variaţii mai degrabă modeste. Apoi, imediat după ora 16.30, participanţii au părut brusc mai interesaţi, în special pe derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones, după accentuarea scăderii cotaţiei acestuia. În condiţiile date, la ora 16.45, numărul contractelor pe întreaga piaţă era de aproape 400, cu o valoare de 6,2 milioane lei, semnalele indicând o şedinţă mult mai reuşită comparativ cu cea de luni.

După şapte ore de tranzacţionare, pe prima poziţie se situa derivatul pe indicele Dow Jones. După deschiderea de la NYSE s-au observat două pachete mari de câte 100 de contracte/tranzacţie, semn al prezenţei market-makerilor. "Este posibil ca o accentuare a evoluţiei descendente a Dow Jones să determine reacţia participanţilor şi o creştere a intensităţii speculative pe acest produs, cu atât mai mult cu cât formatorii de piaţă au redevenit activi", a explicat un broker. La ora menţionată, cotaţia pe scadenţa septembrie pierdea 75 de puncte şi valora 16.865 de puncte. Deprecierea reflecta evoluţia de bursa americană, unde indicii scădeau înainte de startul sezonului de raportări. Numărul contractelor DEDJIA_RON septembrie de la Sibex era de 343, scăderea cotaţiei indicelui fiind un adevărat "combustibil" pentru speculaţiile pe indicele american.

Pe segmentul mărfurilor se observau 15 contracte pe derivatul care are ca activ suport preţul petrolului. Numărul contractelor pe scadenţa august era de numai 15, iar cotaţia barilului era estimată la 104,13 dolari, aflându-se în creştere cu 0,62%. În cadrul aceluiaşi sector, preţul futures al aurului se afla la rândul său în creştere. Mai exact, se tranzacţiona simbolul SIBGOLD_RON august (cu mărimea de 10 uncii), observându-se doar 12 contracte. Cotaţia metalului nobil câştiga 5,4 dolari şi era estimată la 1321,5 dolari/uncie.

Pentru celelalte produse interesul jucătorilor era foarte redus, doar DESIF4 septembrie reuşind să atingă un total de 10 contracte până la ora 16.45.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb