SIBEX Scăderi pentru cotaţia futures a aurului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2016

La Sibex, debutul săptămânii nu a schimbat preferinţe participanţilor de pe piaţă, care continuă să tranzacţioneze cel mai bine derivatul care are ca activ suport aurul. Conform datelor de la ora 17.30, pe simbolul GOLD 16D, care urmăreşte evoluţia aurului pe scadenţa aprilie, se înregistrau 22 de contracte. Cotaţia futures a metalului nobil evolua pe scădere şi, la ora menţionată, valora 1246 de dolari, nivel în minus cu 11,3 USD faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)[1], calculat de ATHEXClear la 1257,3 USD. Comparativ cu închiderea de vineri, aurul se deprecia cu 9 dolari. Şi pe pieţele externe preţul aurului s-a depreciat, coborând sub nivelul psihologic de 1250 de dolari/uncie, pe fondul marcărilor de profit ale investitorilor şi în condiţiile în care dolarul s-a apreciat.

În ceea ce priveşte derivatul pe indicele Dow Jones, după încheierea scadenţei martie 2015, pentru care ultima perioadă a fost una "secetoasă", scadenţa iunie a devenit orizont investiţional scurt, dar datele privind implicarea speculativă nu erau unele tocmai bune, statistica indicând doar 3 contracte. DEDJIA 16F era cotat la 17.520 de puncte, depreciindu-se cu 171 de puncte faţă de start of day price, calculat de ATHEXClear la 17.691 puncte. În comparaţie cu cotaţia consemnată la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii trecute, DEDJIA 16F înregistra însă o variaţie pozitivă uşoară, câştigând 20 de puncte.

Din zona derivate pe valute nu se înregistrau semnale spectaculoase, piaţa fiind aproape ignorată. Se înregistra un singur contract pe cursul liră sterlină/dolar. În balanţă cu moneda americană, lira sterlină scădea cu 1,09% faţă de "start of day price" (1,4542 dolari), valorând 1,4392 USD. Comparativ cu cotaţia de vinerea trecută lira sterlină pierdea 0,74%.

Per total, la jumătatea sesiunii se înregistrau 26 de contracte, cu o valoare de 94.245 lei.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb