SIBEX Scăderile de pe pieţele externe au influenţat cotaţiile derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 septembrie 2012

Sentimentul negativ a predominat în penultima sesiune a săptămânii de pe piaţa Sibex, speculatorii fiind influenţaţi de evoluţia de pe pieţele externe, unde s-au înregistrat scăderi. Pieţele europene au traversat o a treia zi consecutivă de recul iar futuresul din SUA evolua tot pe "roşu". Deprecierile cotaţiilor au atras jucătorii către strategiile pe vânzare. Aplicate la o zi, acestea au reprezentat o bună oportunitate de profit. Raportat la nivelul de lichiditate, până la ora 17.00 au fost încheiate circa 1100 de contracte a căror valoare se cifra 11,5 milioane lei, existând potenţialul ca lichiditatea să crească la cel mai bun nivel de până acum din această săptămâ-nă. Numărul de pieţe pe care s-au realizat tranzacţii până la ora 17.00 a fost de 16. Pentru majoritatea, lichiditatea era însă redusă, un număr mai important de contracte consemnându-se, ca de obicei, pe segmentul derivate pe indici respectiv cel valutar.

Sesiunea a reconfirmat că derivatul pe indicele Dow Jones rămâne cel mai interesat produs pentru speculaţii la Sibiu. Lichiditatea acestuia se situa la 330 de contracte, majoritatea încheiate pe termen scurt, pentru care tot speculaţiile pe vânzare au fost câştigătoare, pe fondul corelării cu evoluţia pe piaţa futures americană unde preţul futures al indicilor a scăzut după ce datele din China, Japonia şi zona euro au dus la creşterea temerilor că încetinirea economiei globale devine din ce în ce mai puternică. La Sibex, cotaţia DEDJIA_RON septembrie scădea cu 45 de puncte, la 13.518 puncte. Pentru decembrie cotaţia indicelui pierdea 60 puncte şi valora 13.430 puncte.

Pe piaţa derivatelor valutare moneda unică se ieftinea faţă de dolar, corelându-se cu pieţele externe. Euro era cotat pentru decembrie la 1,29310 USD, în minus cu 0,93%. Numărul contractelor EURO/RON realizate era de 165. Pe pieţele internaţionale, euro s-a depreciat cu cea mai mare amplitudine din ultimele două luni în raport cu dolarul, după ce indicele privind producţia şi serviciile din euro zonă a atins minimul din ultimii trei ani. Pe acelaşi segment se mai tranzacţiona şi perechea euro yen japonez, dar cu o lichiditate mică: doar 15 contracte. Moneda comună pierdea 1,22% şi valora, conform datelor de la ora 17.00, 101,14 yeni. Pe plan extern, euro s-a devalorizat pentru a treia zi consecutiv faţă de moneda din Japonia, datele economice din UE evidenţiind că, în continuare, criza datoriilor subminează creşterea. În acelaşi timp, dolarul şi yenul s-au întărit faţă de majoritatea concurenţilor reprezentativi, după ce rapoarte separate au indicat că exporturile din Japonia şi producţia din China s-au redus, amplificând cererea de active percepute ca sigure.

Pe segmentul mărfuri se tranzacţiona derivatul pe preţul petrolului, cu simbolul DEOIL_LSC. Lichiditatea era mai scăzută decât miercuri, cu 34 de contracte încheiate. Cotaţia barilului scădea cu 0,21 USD, la 92,07 dolari pentru scadenţa octombrie.

Pe piaţa spot administrată de Sibex, cu doar două zile înainte de AGA pentru revocarea Consiliului de Administraţie, au fost transferate 118.000 de titluri ale bursei sibiene, pe fondul unei creşteri spectaculoase de 13,3% a cotaţiei, până la 1,02 lei/acţiune.

Notă: Comentariul a fost realizat conform datelor de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb