SIBEX Scăderile par să amplifice interesul speculativ

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2012

În cea de-a treia şedinţă a săptămâ-nii, cotaţiile futures de la Sibiu au variat iniţial mixt. După prânz s-a impus o direcţie predominant descendentă, influenţele externe înclinând balanţa către o evoluţie "roşie". În Europa, acţiunile s-au depreciat cel mai puternic raportat la ultimele două luni după ce Preşedintele FED Philadelphia a declarat, conform Bloomberg, că cea de-a treia rundă de achiziţii de obligaţiuni poate eşua în încercarea de stimulare a creşterii economice sau a pieţei muncii. Şi în Asia acţiunile s-au depreciat, pe fondul temerilor că măsurile gândite de băncile centrale nu vor fi de ajuns ca să impulsioneze creşterea economiei globale.

Variaţiile de la Sibex au părut să amplifice interesul speculativ astfel că lichiditatea era ceva mai ridicată. Datatele de la ora 17.00 indicau un număr de 1000 contracte, cu o valoare de 10,5 milioane lei.

Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 337 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Vânzătorii speculau scăderea Dow Jones care pierdea 25 puncte, şi era cotat la 13.375 puncte. În SUA fluctuaţiile erau modeste în condiţiile în care optimismul investitorilor privind stimularea economiei se pierde.

Speculatorii interesaţi de evoluţia cursului euro/dolar au mizat pe moneda americană, aceasta înregistrând creşteri. La jumătatea zilei, numărul de contracte era de 266 pe scadenţa decembrie. Euro se deprecia cu 0,35% şi valora 1,28650 USD. Pe pieţele externe moneda comună a căzut până la cel mai redus nivel din două săptămâni după ce Banca Centrală a Spaniei a declarat că produsul intern brut al ţării a scăzut într-un "ritm semnificativ", în al treilea trimestru, alimentând îngrijorarea că naţiunea nu va putea să-şi reducă deficitul. Euro şi-a extins cea mai lungă perioadă de scădere faţă de dolar din mai mult de şase săptămâni şi după ce guvernele din Germania, Olanda şi Finlanda au declarat că Fondul European de Salvare ar trebui să îşi asume un rol limitat în recapitalizarea băncilor.

Pe segmentul derivate pe mărfuri preţul aurului a fost speculat prin simbolurile SIBGOLD_RON octombrie care atrăgea 102 contracte şi SIBGOLD octombrie care se remarca prin 36 de contracte. Preţul metalului galben scădea puternic pentru ambele termene, pierzând câte 16,6 şi 30,2 dolari şi fiind estimat la 1744,8 şi 1750 USD/uncie. Direcţia descendentă s-a impus pe fondul aprecierii dolarului, monedă cu care aurul are, de regulă, o evoluţie de sens contrar.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul era direcţionat către speculaţiile cu simbolul DESIF5. Numărul contractelor era de 87 pe scadenţa decembrie şi 24 pentru martie 2013. Cotaţia DESIF5 scădea semnificativ, cu 2,60% la 1,4151 lei/acţiune pentru finalul anului şi cu 2,37% la 1,4401 lei/titlu pentru martie anul viitor.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Casa Română de Compensaţie SA face următoarele precizări:

    "În articolul publicat astăzi (n.r. ieri) pe site-ul ziarului Bursa a apărut o ipoteză care priveşte direct Casa Română de Compensaţie SA, şi anume: 

    < Mai departe, Casa de Compensaţie şi Depozitarul ar fi cumpărat acţiunile Sibex deţinute de cei care l-ar fi susţinut pe Sima, la preţuri preferenţiale, de peste 2 lei/unitate, în detrimentul celorlalţi acţionari, afirmă sursele citate. > 

    Deoarece această ipoteză în totala contradicţie cu cadrul legal este de natură să producă o impresie total greşită asupra acţionarilor şi clienţilor CRC SA, precum şi asupra autorităţii pieţei de capital, este necesar să facem precizarea că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, Casei Române de Compensaţie SA îi este imposibil de a achiziţiona sau de a deţine participaţii de orice fel la alte societăţi. 

    Redăm în cele ce urmează norma legală ce impune această restricţie: 

    Regulament CNVM 13/2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale, art. 189: 

    (1) Investiţiile în instrumente financiare ale unei case de compensare/contrapărţi centrale se pot efectua exclusiv în: 

    a) valori mobiliare de natura celor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. j) pct. 3 din prezentul regulament, indiferent de moneda în care sunt denominate; (3. obligaţiuni garantate integral de stat) 

    b) instrumente financiare, aşa cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 11 lit. c), din Legea nr. 297/2004. (c) instrumente ale pieţei monetare). 

    Vă rugăm să aduceţi aceste precizări la cunoştinţa cititorilor dumneavoastră. 

    Cu stimă,

    Toma Doşteţeanu, Executive Manager" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb