După ce miercuri a fost depăşit pragul de 1000 de contracte, speculatorii de produse derivate au fost şi mai activi în prima jumătate a şedinţei de joi. Astfel la ora 16.50 numărul contractelor depăşise deja de acest prag. Datele din piaţă indicau 1062 de contracte iar valoarea acestora era de 14,5 milioane lei. "În jumătate de şedinţă au fost încheiate contracte cât în toată ziua de miercuri, care a fost una peste medie la capitolul lichiditate. Deci putem spune că Sibex traversează o perioadă ceva mai bună. Nu trebuie însă să exagerăm, întrucât o mie-două de contracte nu înseamnă totuşi mare lucru" crede un broker. Preţurile futures nu au evoluat unitar, diferenţiindu-se în funcţie de produs. Totuşi, direcţia dominantă era una pozitivă, după ce cotaţiile au testat atât creşterile cât şi scăderile.
Pentru speculatorii care au preferat să joace pe preţul futures al indicelui Dow Jones, evoluţia a fost pozitivă, cumpărătorii fiind în avantaj. Numărul contractelor era de peste 800 iar cotaţia pe scadenţa martie creştea cu 45 de puncte şi valora 13.765 puncte. Evoluţia a fost uşor decorelată de futures-ul din SUA unde cotaţiile au scăzut după ce Apple Inc. a raportat cea mai redusă creştere a profitului din 2003 încoace şi cea mai slabă creştere a vânzărilor din ultimele 14 trimestre. Cu toate acestea, cererile de ajutor de şomaj din SUA au scăzut în mod neaşteptat săptămâna trecută ajungând la 330.000, total care reprezintă minimul ultimilor cinci ani. Nivelul este unul cu mult sub estimările analiştilor, care anticipaseră o creştere la 359.000. Acest fapt a contrabalansat ştirile mai puţin bune legate de Apple şi determinat o evoluţie pe verde la NYSE la începutul şedinţei, situaţie ce a impulsionat şi creşterea de la Sibex.
Pentru a doua zi la rând pe piaţa sibiană s-au remarcat şi tranzacţiile cu preţul aurului, speculatorii pariind pe scădere. Se observau 124 de contracte SIBGOLD_RON, încheiate pentru scadenţa de la finalul lunii în curs. În raport cu aceasta uncia pierdea 12,1 USD, valorând 1673,1 dolari.
Perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, a fost preferată pentru 91 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia monedei unice pentru se cifra la 1,3358 USD, după o creştere de 0,26%, conform datelor de la ora 16.50. Pe pieţele extern euro crescut, cu două excepţii, faţă de toate celelalte valute de referinţă. Se mai tranzacţiona timid şi pe cursul euro/leu, participanţii mizând pe creşterea monedei unice.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul a fost foarte redus. Simbolul DESIF5 martie 2013 a atras doar cinci contracte. Cotaţia sa a închis la 1,49 lei/titlu, în staţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50