SIBEX Semne de scădere a interesului pentru derivate

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 februarie 2014

Cotaţiile futures de la Sibex înregistrau variaţii modeste după jumătate din prima şedinţă a săptămânii. La ora 17.15 tendinţa dominantă era una de scădere, dar lipsită de consistenţă şi, în acest context, lichiditatea pieţei era una destul de redusă, în opoziţie cu evoluţia din ultima perioadă. Numărul de contracte încheiate după aproape opt ore de tranzacţionare era de 547, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 8,18 milioane de lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones se menţinea cel mai lichid produs de la bursa sibiană cu 433 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Cotaţia sa se deprecia cu 15 puncte, la 15.715 puncte. Până la ora menţionată DEDJIA_RON testase atât teritoriul negativ cât şi cel pozitiv, culoarul de preţ pe care produsul a pendulat fiind de 53 de puncte. Nici pe piaţa americană variaţiile indicilor nu erau cele mai ample, investitorii preferând o atitudine prudentă, în aşteptarea discursului de mâine (n.r. - azi) al preşedintelui Băncii Centrale Americane, Janet Yellen, care se află la primul raport referitor la politica monetară, de la instalarea în funcţie.

Următorul produs în topul preferinţelor provenea de pe segmentul derivatelor valutare, unde se detaşau cele 69 de contracte încheiate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei. Cotaţia euro se diminua foarte uşor, cu numai 0,01% pe scadenţa martie, la 1,36340 USD. Se mai specula timid şi cursul liră sterlină/dolar, consemnându-se 11 contracte. Moneda britanică pierdea 0,13% şi era estimată la 1,6387 dolari.

La fel de timid se specula şi preţul aurului, cu doar 8 contracte SIBGOLD încheiate pe scadenţa februarie şi 7 contracte SIBGOLD_RON pe acelaşi termen. Cotaţia metalului preţios evolua în opoziţie cu Dow Jones şi euro şi creştea cu 8,9 dolari/uncie până la 1.274,7 USD pentru simbolul SIBGOLD, respectiv cu 14,2 la 1.275,6 dolari/uncie pentru simbolul SIBGOLD_RON. Pentru derivatul pe petrol, numărul contractelor era la fel de redus: 7 pe scadenţa martie. Barilul înregistra o depreciere de numai 0,01%, la 99,91 dolari.

Pe piaţa spot administrată de Sibex nu se înregistrase nici tranzacţie după aproape opt ore de la deschidere.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb