SIBEX Speculaţii pe mai multe produse, dar volum redus

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 aprilie 2014

Nu mai puţin de 12 produse (-) derivate au fost tranzacţionate de speculatorii de la Sibex în prima jumătate a şedinţei de marţi. Acest fapt nu se reflecta însă şi în lichiditatea pieţei, întrucât doar două produse contau cu adevărat sub acest aspect după şapte ore de tranzacţionare: DEDJIA_RON şi EUR/USD_RON. Pentru restul produselor pe care s-au iniţiat tranzacţii speculatorii au fost ponderaţi limitându-se la câteva zeci de contracte şi chiar mai puţin în unele cazuri. Astfel, derivate cum sunt perechea liră sterlină/dolar sau cele pe aur contau doar la numărătoare, fără a influenţa în mod semnificativ volumul. În contextul dat, la ora 17.00 se înregistrau 547 de contracte cu o valoare de 7,5 milioane lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones ocupa primul loc în topul primei jumătăţi a zilei, cu 261 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia indicelui a testat scăderile cât şi creşterile şi la ora 17.00 scădea cu doar 19 puncte, la 16.152 de puncte. Şi pe piaţa din SUA se observa o stare de indecizie, investitorii aşteptând raportările financiare ale companiilor.

Pe segmentul derivate valutare, speculatorii au pariat cel mai mult pe evoluţia parităţii euro/dolar cu scadenţa iunie, numărul contractelor ridicându-se la 261. Moneda unică se aprecia cu 0,42% faţă de dolar pe termenul scurt menţionat şi era estimată 1,3800 USD. Perechea euro/dolar a fost speculată şi pe scadenţa septembrie, dar volumul era mult mai mic: 22 de contracte. Euro creştea cu 0,61% fiind estimat la 1,37800 dolari. Şi pe pieţele externe euro a crescut în raport cu dolarul, acesta din urmă depreciindu-se pentru a doua zi la rând faţă de moneda comună, ca afect al ştirilor de la finalul săptămânii trecute din piaţa muncii, care au indicat că angajatorii au oferit mai puţine locuri de muncă decât economiştii au estimat, temperând optimismul că revenirea economică e pe val. Ca urmare, dolarul a căzut la cel mai mic nivel din cinci luni faţă de un coş de valute, investitorii orientându-se către active cu randamente mai mari. De pe segmentul valutar se mai specula derivatul euro/yen. Numărul contractelor era de numai 26 pe scadenţa iunie iar moneda comună se deprecia cu 0,18%, la 141,05 yeni.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni se tranzacţiona pe simbolurile DESIF5 iunie respectiv DESIF4 iunie, numărul contractelor fiind de 23 şi 18. Cotaţia unei acţiuni SIF5 era estimată la 1,93 lei, în scădere cu 1,03% iar cotaţia SIF4 valora 0,7475 lei, după o scădere amplă de 4,58%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

(-) acelaşi activ suport, tranzacţionat pe scadenţe diferite, a fost considerat produs distinct.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb