SIBEX Speculaţiile cu derivate, lipsite de consistenţă

S .N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 septembrie 2014

Semnele unei scăderi a interesului speculativ au continuat să se manifeste la Sibex şi în cea de a doua şedinţă a săptămânii, participanţii tranzacţionând cu reţinere, după tiparul din ultimele şedinţe. Puţinele produse tranzacţionate proveneau de pe segmentele derivate pe indici, pe mărfuri şi valute. La ora 17.15 se înregistrau 276 de contracte futures, cu o valoare de 4,6 milioane de lei. Şansele de creştere a lichidităţii nu păreau foarte mari nici pentru a doua parte a zilei de marţi, în condiţiile în care chiar şi pe plan extern climatul nu era unul atractiv pentru participanţii de pe pieţe. Astfel, în SUA se observau fluctuaţii nehotărâte la debutul şedinţei, în condiţiile în care investitorii sunt cu ochii pe şedinţa FED privind politica monetară, care se va derula marţi şi miercuri. Totodată, în Europa, cotaţiile acţiunilor s-au depreciat după ce încrederea investitorilor din Germania s-a diminuat pe fondul incertitudinilor politice din Ucraina şi Scoţia.

Cele mai multe speculaţii de la Sibex se observau, ca de obicei, pe derivatele ce urmăresc valoarea indicelui Dow Jones. Numărul contractelor DEDJIA_RON septembrie era de 149. Cotaţia indicelui pierdea 4 puncte şi se menţinea încă peste pragul de 17.000, la 17.024 de puncte. Pentru scadenţa decembrie preţul futures al Dow Jones de la Sibiu tatona acelaşi prag de 17.000 de puncte, pe o lichiditate modestă, de numai 7 contracte.

Evoluţia parităţii euro/dolar nu atrăgea jucătorii care, până la ora 17.15, încheiaseră doar 9 contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică creştea uşor cu 0,06% faţă de dolar şi valora 1,29610 USD.

Dintre derivatele pe mărfuri punctau doar ca prezenţă, dar nu şi prin consistenţă simbolurile SIBGOLD_RON octombrie cu 4 contracte şi DEOIL_LSC octombrie cu 3 contracte. Uncia de aur era estimată la 1233,3 USD, preţ în creştere cu 1,9 dolari iar barilul de petrol la 93,42 USD, cotaţie în urcare cu 0,6%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb