Speculatorii de pe piaţa Sibex au fost destul de activi la debutul săptămânii, continuând pe linia şedinţei de vinerea trecută. A rezultat un nivel de lichiditate promiţător, după şapte ore de la deschidere înregistrându-se aproape 1000 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se situa la peste 13 milioane lei. Tendinţa cotaţiilor era una de scădere pentru derivatele pe Dow Jones, petrol respectiv euro faţă de dolar. În schimb, se observau aprecieri pentru preţul futures al aurului.
Cea mai mare parte din tranzacţii era realizată pe segmentul indici, unde cotaţia Dow Jones, estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană, se afla în scădere cu 30 de puncte, la o cotaţie de 15.355 puncte. Numărul contractelor era de 643. În SUA, preţurile futures ale indicilor înregistrau deprecieri semnalizând că direcţia descendentă va continua şi la NYSE după ce, săptămâna trecută s-a consemnat cea mai puternică depreciere săptămânală din iunie încoace. Pesimismul era alimentat şi de faptul că, în Japonia, creşterea economică a încetinit în trimestrul trecut. Semnalele de pe futures au fost confirmate de deschiderea de pe Wall-Street.
Şi pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, nivelul speculaţiilor din prima jumătate de şedinţă a fost ceva mai intens comparativ cu restul produselor. La ora 16.45 se înregistrau 147 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Moneda unică pierdea 0,42% faţă de dolar şi era cotată la 1,32940 USD. Pe pieţele valutare externe dolarul s-a apreciat faţă de majoritatea concurenţilor săi principali, pe fondul speculaţiilor că rapoartele economice vor indica faptul că vânzările de retail au crescut pentru a patra lună la rând, fapt ce ar putea susţine demersul FED de a reduce stimulentele. Speculatorii de la Sibex au mai tranzacţionat şi perechea yen japonez/euro, dar lichiditatea era redusă, de numai 11 contracte pe scadenţa septembrie. Euro creştea cu 0,16%, la 128,6 yeni. Deprecierea yenului a venit ca urmare a încetinirii economiei Japoniei, situaţie care a alimentat speculaţiile că banca centrală va fi nevoită să intensifice măsurile de sprijinire a creşterii economice.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni autohtone simbolul DEFPR septembrie a atras 51 de contracte. Cotaţia unei acţiuni FP a crescut cu 2,88% şi a închis la 0,7150 lei.
Derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD_RON a fost preferat pentru 24 de contracte pe scadenţa august. Cotaţia unciei creştea cu 31 USD, la 1342,4 dolari. Pe acelaşi segment al derivatelor pe mărfuri au mai fost încheiate 48 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa septembrie. Cotaţia barilului de petrol pierdea 0,44%, valorând 105,64 dolari.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.