La debutul săptămânii, cotaţiile derivatelor au fluctuat mixt în prima jumătate a şedinţei, dar cu o amplitudine redusă. Speculatorii au stat în expectativă, volumul fiind unul redus. La ora 17.00 se înregistrau 425 de contracte futures, iar valoarea tranzacţiilor era de puţin peste 5 milioane de lei.
În contextul dat, la ora precizată, cel mai lichid produs era derivatul pe indicele american Dow Jones Industrial Average, care era preferat pentru 282 de contracte, pe termenul scurt martie 2013. Cotaţia sa creştea uşor cu numai patru puncte şi valora 13.579 de puncte. Pe piaţa americana, indicii creşteau, iar speculatorii de la Sibex monitorizau atent evoluţia, cu potenţial de influenţare a pieţei sibiene în partea a doua a zilei.
Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate în peste şapte ore de tranzacţionare era de 52 pe scadenţa martie anul curent. Moneda unică pierdea 0,06% faţă de dolar şi era cotată la 1,33170 USD.
În sectorul derivatelor pe mărfuri, contractul pe preţul petrolului continua să fie mai "solicitat" comparativ cu cel pe preţul aurului, după cum indicau datele din prima jumătate a zilei. Se observau 31 de contracte DEOIL_LSC, iar preţul barilului pierdea 0,19% şi era estimat la 95,66 USD pentru scadenţa februarie. Pentru contractele pe aur, lichiditatea de la ora 17.00 era mică, dar situaţia se putea schimba în partea a doua a zilei, în funcţie de evoluţiile externe.
Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone simbolul DESIF5 iunie a fost tranzacţionat atât pe termen scurt cât şi mediu. Lichiditatea era însă una scăzută. Pentru martie s-au consemnat 24 de contracte, iar cotaţia a închis la 1,49 lei, după o scădere de 1,32%. Tot cu 1,32% a scăzut preţul DESIF5 şi pe scadenţa iunie, cotaţia de la închidere fiind însă de 1,50 lei, iar numărul contractelor de 12.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.