SIBEX Speculatorii, în aşteptarea scadenţei iunie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iunie 2012

La Sibex, cotaţiile derivatelor au fluctuat mixt în prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămânii. Lichiditatea era una redusă, speculaţiile cu contractele pe indicele Dow Jones şi cu derivatele pe acţiuni stând sub semnul scadenţei iunie care va avea loc mâine (n.r. - azi). Pe acest fond, numărul contractelor încheiate până la ora 16.15 era de 2400, cu o valoare de 21,6 milioane lei.

Unul din evenimentele şedinţei de joi a fost atingerea maturităţii pentru contractele futures PHX, scadenţa iunie 2012. Poziţiile rămase deschise pe acest simbol sunt închise de către Casa Romana de Compensaţie înaintea deschiderii sesiunii de vineri, 15 iunie 2012 (n.r. - azi). Interesul jucătorilor a continuat să se manifeste cu precădere pe segmentul valutar, indici şi mărfuri, din aceste zone provenind cele mai tranzacţionate produse.

La ora 16.15 se remarca perechea euro/dolar cu aproape 600 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia parităţii a fluctuat în ambele sensuri şi, la ora menţionată, un euro valora 1.25890 dolari, în urcare cu 0,07%. Pe plan extern, dolarul s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor înainte de publicarea unor date despre care economiştii spun că vor indica scăderea preţurilor de consum, fapt care întăreşte necesitatea va FED să ia lua mai multe masuri pentru a susţine economia. Creşterea euro faţă de moneda americană s-a temperat după ce serviciul pentru investitori al Moody's a redus miercuri ratingurile de credit ale Spaniei şi Ciprului. Tot pe segmentul valutar au fost tranzacţionate şi contractele euro/yen japonez cu scadenţa iunie. Moneda europeană se deprecia la Sibex cu 0,29% şi era cotată la 99.59 yeni. Totalul contractelor era de 133.

Pentru DEDJIA_RON iunie numărul contractelor era de peste 600 iar cotaţia creştea cu 13 puncte la 12.496 puncte. Pentru septembrie numărul contractelor era de 279 iar cotaţia avansa cu 7 puncte, la 12.422 puncte. În SUA, variaţiile de pe piaţa futures erau mici, investitorii aşteptând rapoartele privind cererile de şomaj şi preţurile de consum. Şomajul a crescut neaşteptat, astfel că reacţii negative la NYSE şi o trecere pe minus şi la Sibex erau posibile în partea a doua a zilei.

În sectorul derivate pe mărfuri se remarca simbolul SIBGOLD iunie cu 550 de contracte. Preţul unciei de aur creştea cu 10,1 dolari, la 1626,4 USD.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni au fost tranzacţionate contractele pe titlurile Fondul Proprietatea, SIF4, SIF5 şi SIF3, pe scadenţele iunie şi septembrie. Cel mai lichid era derivatul pe acţiunile FP cu 54 contracte pe septembrie, termen în raport cu care preţul unei acţiuni scădea cu 2,06%, la 0,4799 lei.

Investitorii de pe piaţa spot administrată de Sibex s-au mai dezmorţit după apatia care i-a caracterizat în ultima vreme, tranzacţionând peste 170.000 de acţiuni SBX. Cotaţia unui titlu creştea la ora 16.15 cu 12,5%, la 1,08 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb