SIBEX Speculatorii, mai activi în partea a doua a şedinţelor de tranzacţionare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 august 2013

Situaţia privind interesul pentru speculaţiile cu derivate nu s-a schimbat în la Sibex în cea de-a doua şedinţă a săptămânii. Jucătorii activi au fost puţini iar lichiditatea înregistrată în prima jumătate a zilei era redusă. "Participanţii nu au găsit în evoluţia preţurilor din prima parte a zilei suficiente motive ca să iniţieze strategii nici pe termen scurt, nici pe termen mediu. Ei aşteaptă evoluţii mai convingătoare, susţinute de pe plan extern prin ştiri", a explicat un broker din topul celor mai activi intermediari la Sibex. Semnale clare de îmbunătăţire a interesului au apărut imediat după deschiderea bursei americane şi accentuarea scăderilor Dow Jones. Astfel, la ora 16.45, numărul contractelor era de 500. Valoarea aferente acestora se cifra la 6,6 milioane de lei.

La ora 16.45 cele mai multe speculaţii se observau pentru derivatul pe indicele Dow Jones. Pe scadenţa septembrie se consemnau 274 de contracte. Evoluţia cotaţiilor era un negativă. DEDJIA_RON pierdea 82 de puncte şi valora 15.468 de puncte. Pe piaţa futures americană variaţiile au fost mici, investitorii aşteptând discursul preşedintelui FED Chicago, Charles Evans, pentru primirea unor coordonate privind politica monetară a băncii centrale americane.

Pe locul secund se afla derivatul care urmăreşte evoluţia parităţii euro/dolar. Numărul contractelor se ridica la 117 pe scadenţa septembrie. Moneda unică câştiga teren faţă de dolar, la ora menţionată cotaţia apreciindu-se cu 0,29%, la 1,32930 USD. Şi pe plan extern moneda comună s-a apreciat în raport cu cea americană, apropiindu-se de maximul pe ultimele şapte săptămâni după ce un raport a indicat că în Germania comenzile industriale au crescut în luna iunie, semnalând că economia regiunii îşi revine. De altfel, moneda comună a crescut în raport cu toţi concurenţii importanţi, după ce alte date au indicat că recesiunea din Italia a încetinit în trimestrul doi. Tot pe segmentul derivate pe valute s-a speculat timid şi pe cursul euro/yen japonez. Se observau 11 contracte pe scadenţa septembrie, în raport cu care euro staţiona la 130,30 yeni.

În sectorul derivatelor pe acţiuni s-au observat tranzacţii pe derivatul care urmăreşte acţiunile Fondul Proprietatea. Numărul contractelor DEFPR septembrie era de 26 iar cotaţia scădea cu 3,79% la 0,6850 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb