SIBEX Speculatorii mizau pe creştere în aşteptarea unei soluţii privind Grecia

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2012

Săptămâna a debutat cu creşteri la Sibex, conform datelor din prima jumătate a şedinţei de luni. Lichiditatea a rămas însă redusă, numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 cifrându-se la 5126, cu o valoare de 39,3 milioane de lei. Investitorii se aflau în aşteptarea rezultatelor întâlnirii de la Bruxelles a miniştrilor de finanţe europeni cu prim-ministrul grec Lucas Papandemos, fapt care justifica starea de prudenţă.

Cel mai speculat produs futures era aurul cu 2135 de contracte încheiate pe scadenţa februarie. Preţul unciei creştea cu 16,2 dolari, la 1734,2 USD. După marcările de profit de la finalul săptămânii trecute, cumpărătorii au revenit pe piaţă, impulsionaţi de afirmaţiile recente ale miliardarului John Paulson, manager al unui fond de hedging, care a declarat ca este timpul sa cumpere aur pentru a se proteja împotriva inflaţiei cauzată de cheltuielile guvernului. Pe plan extern, metalul preţios s-a apreciat cu mai mult de jumătate de procent, în condiţiile creşterii optimismului că oficialii europeni vor bate palma pentru al doilea plan de ajutor pentru Grecia, şi după ce Banca Centrală a Chinei a slăbit şi mai mult politica monetară.

Derivatul pe indicele Dow Jones s-a remarcat cu peste 1400 de contracte pe scadenţa martie. Mizele au fost puse pe cumpărare, rezultând o apreciere de 49 de puncte, la 12.980 puncte. Şi pe piaţa futures americană cotaţia indicelui a crescut, influenţată de decizia Chinei de a reduce rezervele obligatorii pentru creditori, cu scopul de a sprijini creşterea economică. La NYSE, investitorii s-au aflat în vacanţă luni, piaţa fiind închisă datorită sărbătorii naţionale a "Zilei Preşedintelui" (Presidents' Day Washington's Birthday), care are loc anual, în cea de a treia zi de luni din februarie.

Dintre contractele pe cursurile valutare s-a remarcat în special paritatea euro/dolar. Raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat câştig de cauză euro, moneda unică apreciindu-se cu 0,79% la un nivel de 1,32460 dolari pe scadenţa martie şi cu 0,65% la 1,32500 dolari pe scadenţa iunie. Numărul total al contractelor EUR/USD_RON era de circa 1100. Şi pe plan extern moneda comună s-a apreciat, speculaţiile că responsabilii cu finanţele din UE îşi vor rezolva divergenţele ridicând optimismul din piaţa valutară europeană. Tot pe segmentul valutar al pieţei Sibex a mai fost tranzacţionată perechea euro/franc elveţian. Moneda unică se deprecia cu 0,11% faţă de cea din ţara cantoanelor, la 1,2070 CHF.

S-au mai evidenţiat şi speculaţiile pe derivatele SIF Oltenia, din care au rezultat peste 200 de contracte. Cotaţia DESIF5 martie a crescut cu 0,90% la 1,46 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb