SIBEX Speculatorii pariau pe deprecierea Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 decembrie 2013

Preţurile futures au evoluat mixt în prima jumătate a celei de-a doua şedinţe a săptămânii, iar speculatorii au părut destul de bine conectaţi la suflul pieţei, după ce debutul de decembrie a fost unul bun, cu peste 2100 de contracte încheiate luni. Conform datelor de la ora 16.10, numărul contractelor realizate în prima parte a sesiunii de marţi era de aproape 1000, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 13.6 milioane lei.

Pe primul loc în topul contractelor se regăsea din nou derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Pentru acesta se observau 740 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Vânzătorii profitau de scăderea cotaţiei futures a Dow Jones, înregistrată pe fondul unei direcţii similare pe piaţa futures din SUA, unde indicii reprezentativi de depreciau. "Jucătorii sunt în aşteptarea rapoartelor economice din această săptămână, care le pot oferi indicaţii despre creştea economică şi despre evoluţia viitoare a pieţei bursiere", a explicat un broker. La Sibex, DEDJIA_RON se afla sub pragul de 16.000 de puncte, valorând 15.919 puncte după o scădere de 75 puncte.

Speculatorii care au pariat pe evoluţia cursului euro/dolar au mizat pe moneda europeană, aceasta înregistrând creşteri. La jumătatea zilei, numărul de contracte era de aproape 100 pe scadenţa decembrie. Pentru aceasta, euro se aprecia cu 0.32% şi valora 1.35870 USD. De pe acelaşi segment se mai specula şi cursul euro/leu, pe scadenţa decembrie. Interesul era mai degrabă modest, cu doar 13 contracte consemnate până la ora 16.10. .Moneda unică avansa puternic, cu 0.56% faţă de leu şi era cotată la 4.4641 lei.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul era în scădere faţă de sesiunile anterioare. Pentru simbolul DESIF5 numărul contractelor era de 42 pe scadenţa decembrie 2013 şi 19 pe scadenţa martie 2014. Cotaţia futures a SIF Oltenia se deprecia la Sibex cu 2.07% pe termenul din această lună şi cu 1.53%, la 1.8950 şi 1.900 lei/acţiune.

Derivatele pe mărfuri erau din nou marginalizate de speculatorii activi, volumele realizate după jumătate de zi fiind nesemnificative.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.10.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb