SIBEX Speculatorii văd "roşu" pentru indicele Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 decembrie 2014

După ce marţi, pe fondul deprecierii cotaţiei futures a Dow Jones, s-a înregistrat cel mai bun volum de tranzacţionare de mai bine de o lună (n.a. - din 6.11.2014), cu 1185 de contracte speculatorii au fost destul de ponderaţi în prima parte a şedinţei de la mijlocul săptămânii. Deschiderea de la NYSE a dat apoi un uşor suflu pieţei, iar datatele de la ora 16:45 indicau un volum de aproape 400 de contracte. Valoarea tranzacţiilor de la Sibex era de 6,71 milioane lei.

Cotaţia derivatului care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones continua să scadă şi, în ciuda apropierii vertiginoase a scadenţei decembrie, termenul în discuţie se menţinea cel mai atractiv, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe acesta fiind de 362. Vânzătorii profitau de scăderea cu 87 de puncte a Dow Jones, la 17.700 de puncte. Aceasta se înregistra pe fondul unei direcţii similare pe piaţa din SUA, unde futures-ul a anticipat scăderi ale indicilor pe Wall-Street, ca efect al reluării trendului descendent al acţiunilor din sectorul energetic, după ce OPEC şi-a diminuat estimările cu privire la cererea de petrol de anul viitor.

În ceea ce priveşte speculaţiile pe preţul petrolului, se înregistrau 21 de contracte DEOIL_LSC ianuarie 2015, în contextul unei deprecieri de 2,48% la 62,08 dolari/ baril. Continuarea scăderii preţului aurului negru a fost influenţată de diminuarea la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani a estimării privind cantitatea de petrol care va fi cerută de piaţă în 2015, după reducerea drastică a consumului la nivel mondial din ultima perioadă. Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi-a redus estimările privind consumul zilnic pe 2015 cu 300.000 de barili, la 28,9 milioane de barili.

Pariurile pe evoluţia cursului euro/dolar erau în scădere faţă de ziua precedentă la aceeaşi oră. Se înregistrau doar 10 contracte pe scadenţa martie 2015, încheiate pe fondul unei evoluţii "verzi" a euro, care câştiga 0,14%, valorând 1,24000 dolari.

Notă: Tranzacţiile cu derivatele pe acţiuni autohtone se încheie la ora 16:45.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb