La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii trecute a surprins prin volumul mult mai bun faţă de majoritatea şedinţelor din acest an. Concret, s-au consemnat 107 contracte cu o valoare ce a depăşit un milion de lei. De la începutul lui 2016 o singură şedinţă a fost mai bună, mai exact cea din 3 februarie când s-au înregistrat 113 contracte. Cel mai bun rezultat din ultimele două luni a venit pe un fond de interes în creştere, manifestat încă din şedinţa de joi 7 aprilie când se înregistraseră 70 de contracte. Prin urmare, volumul total din perioada 4-8 aprilie a fost de aproape 300 de contracte, al doilea volum săptămânal din acest an ca lichiditate. Nivelul în urcare s-a datorat unei situaţii mai puţin întâlnită în acest an, anume direcţionarea interesului speculativ către două produse cu volume bune, derivatul pe Dow Jones şi derivatul pe aur fiind "actorii" principali din şedinţa de vineri.
Simbolul DEDJIA 15F a strâns doar 56 de contracte, încheiate pe fondul undei direcţii negative a preţului în raport cu "start of day price"[1]. Mai exact, simbolul menţionat s-a depreciat cu 124 de puncte şi a închis la 17.487 de puncte. Totuşi, comparativ cu închiderea de joi 7.04, cotaţia a reuşit să acumuleze 40 de puncte.
Foarte aproape de liderul zilei s-a poziţionat simbolul GOLD 16D, care urmăreşte evoluţia preţului aurului pe scadenţa din luna în curs. Acesta a totalizat 50 de contracte iar cotaţia metalului nobil a crescut la 1242,6 USD, cu 3,7 dolari peste start of day price şi cu 1,5 dolari faţă de închiderea anterioară.
Pe segmentul derivatelor valutare s-a consemnat un singur contract pe perechea euro/yen japonez. Moneda unică a fost cotată la 23,4 yeni, în minus cu 0,23% faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.