După scăderile de miercuri, cotaţiile futures ale Dow Jones au revenit pe plus la Sibex în şedinţa de miercuri. Tendinţe de creştere s-au consemnat şi pe derivatele pe aur sau pentru euro în raport cu dolarul dar, în cazul acestor produse, s-au înregistrat variaţii mixte. După derularea a circa jumătate din programul de tranzacţionare, lichiditatea era una destul de bună, numărul contractelor fiind de peste 3500 cu o valoare de 38,5 milioane lei.
Speculatorii au fost în principal interesaţi de evoluţia Dow Jones pe scadenţa iunie. Numărul contractelor era de aproape 1900 iar cotaţia creştea cu 30 puncte, la 12.895 punc-te. Pe piaţa futures americană preţurile au urcat, optimismul datorându-se faptului că Spania a atins ţinta maximă stabilită la o licitaţie de obligaţiuni. Ulterior variaţiile s-au redus, după ce datele privind şomajul din SUA au depăşit estimările şi după ce îngrijorările privind criza datoriilor din Europa au reapărut. Totuşi rezultatele peste aşteptări ale Bank of America şi Morgan Stanley au compensat aceste elemente, menţinând un optimism moderat.
Pe segmentul valutar s-au detaşat speculaţiile cu perechea euro/dolar, pe scadenţa iunie. Euro a evoluat mixt iar la ora 16.45 creştea cu doar 0,07% şi era cotat la 1,3120 USD, numărul contractelor fiind de 706. Pe pieţele externe euro s-a depreciat faţă de dolar în condiţiile în care au reapărut temerile că naţiunile europene nu au abilitatea de a gestiona criza datoriilor, situaţie care a micşorat cererea pentru moneda comună. S-au înregistrat tranzacţii şi pentru scadenţa septembrie, euro pierzând 0,05% şi valorând 1,31250 USD, dar pe un volum mic de numai 34 de contracte.
În sectorul derivatelor pe mărfuri s-au observat tranzacţii pe preţul petrolului. Interesul pentru simbolul DEOIL_LSC s-a concretizat în realizarea a 60 de contracte pe scadenţa iunie. La ora 16.45 preţul barilului era estimat la 102,75 USD, în scădere cu 0,03%. În ceea ce priveşte aurul, cotaţia acestuia a fluctuat în ambele sensuri. Pentru simbolul SIBGOLD se observau 554 de contracte pe scadenţa aprilie. Cotaţia unciei creştea cu 7,5 dolari la 1647,6 USD. Pentru SIBGOLD_RON preţul unciei scădea cu 8,4 dolari, la 1633 USD/uncie iar numărul contractelor pe scadenţa aprilie era de 154.
Pentru DESIF5 volumul de trans-fer a fost redus, înregistrându-se sub 100 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia DESIF5 a scăzut cu 1,07% la 1,3080 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.