SIBEX Variaţiile reduse nu au atras speculatorii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 mai 2013

La debutul săptămânii, speculatorii au tranzacţionat cu prudenţă, volumul înregistrat după primele ore de la deschidere indicând această stare de fapt. După prânz, intensitatea a mai crescut şi, la ora 17.00 se observau 634 de contracte cu o valoare de aproape 8 milioane de lei. Cotaţiile derivatelor evoluau mixt iar variaţiile nu erau foarte mari.

În contextul dat, cel mai lichid produs provenea de pe sectorul derivatelor pe indici. Dow Jones a fluctuat, până la ora menţionată, pe un culoar redus de numai 28 de puncte. Pentru scadenţa iunie se observau 344 de contracte DEDJIA_RON, iar cotaţia indicelui scădea cu 6 puncte, la 15.309 puncte. Nici futures-ul din SUA nu a fost un imbold pentru jucători, în condiţiile în care variaţiile au fost modeste.

Speculaţiile de pe piaţa derivatelor valutare au vizat cursul de schimb euro/dolar. Pentru aceasta se observau 84 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică câştiga teren faţă de dolar, recuperând din pierderile din ultima perioadă. Euro era cotat, conform datelor de la ora 17.00, la 1,28520 dolari, înregistrând o apreciere de 0,17%.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri preţul aurului a fost speculat prin simbolurile SIBGOLD_RON iunie care atrăgea 55 contracte şi SIBGOLD iunie care totaliza 48 de contracte. Preţul metalului galben înregistra variaţii modeste şi a evoluat distinct raportat la cele două simboluri. Astfel, pentru SIBGOLD_RON se observa o scădere de 1,8 dolari, la 1354,4 USD/uncie în vreme ce pentru SIBGOLD preţul unciei avansa cu un dolar la o cotaţie de 1356 USD. Pe acelaşi segment se mai tranzacţiona şi derivatul având simbolul DEOIL_LSC, care urmăreşte preţul petrolului. După jumătate de şedinţă se contabilizau 50 de contracte pe scadenţa iunie iar preţul barilului era estimat la 95,75 USD, în creştere cu 0,21%. Se mai observau şi 15 contracte DEOIL_LSC pe scadenţa septembrie, barilul fiind cotat la 95,60 dolari, în creştere cu 2,8%.

În sectorul derivatelor pe acţiuni interesul era modest. Numărul contractelor DESIF5 a fost de numai 9 pe scadenţa iunie şi 16 pe scadenţa septembrie. Cotaţia DESIF5 a crescut cu 0,64% pentru iunie şi 0,63% pentru septembrie, la 1,4050 şi 1,4 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb