La Bursa din Sibiu, în penultima şedinţă a săptămânii investitorii prezenţi pe segmentul derivatelor au fost mai prudenţi, după maximul de lichiditate înregistrat în şedinţa anterioară, având loc un recul al volumului. Tranzacţiile au fost realizate pe fondul unei evoluţii majoritar pozitive, atât în zona derivatelor financiare cât şi pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average. În aceste condiţii, sesiunea s-a încheiat cu un volum total de aproape 4.000 contracte. Numărul tranzacţiilor înregistrate a fost de circa 100 iar valoarea acestora s-a situat la 12 milioane de lei. Chiar dacă volumul s-a diminuat, numărul poziţiilor futures deschise şi-a menţinut tendinţa ascendentă ajungând la peste 35.000.
Dacă pe segmentul futures s-a înregistrat o scădere a rulajului, în schimb, surpriza a venit de pe piaţa spot unde participanţii au tranzacţionat 190.500 acţiuni Sibex, al treilea volum ca nivel într-un top de la lansarea titlurilor bursei sibiene pe piaţa spot. Tranzacţiile au fost efectuate la preţuri între 1,74 şi 1,80 lei/titlu. La închidere, acţiunea SBX a fost cotată la 1,74 ei, în scădere cu 5 bani. De la începutul acestei luni, numărul de acţiuni SBX tranzacţionate a ajuns la 717.317.
Pe piaţa futures, cel mai lichid simbol s-a menţinut în continuare DESIF5, cu 3.077 contacte. Scadenţa iunie a atras cel mai mare volum, mai exact 2.963 contracte, încheiate la preţuri între 1,81 şi 1,8320 lei/acţiune, închiderea găsind preţul unei acţiuni la 1,8310 lei, în urcare cu 2,1 bani. Pentru septembrie 2010, DESIF 5 au fost estimate la 1,8789 lei, apreciindu-se cu 2,89 bani iar pentru decembrie, evoluţia a fost tot una pozitivă, câştigul de 2,01 bani conturând o cotaţie de 1,94 lei. De remarcat a fost interesul bun pentru scadenţa martie 2011, numărul contractelor încheiate în raport cu acesta fiind mai mare comparativ cu septembrie şi decembrie 2010. Pentru primăvara anului viitor investitorii futures au estimat pentru acţiunea SIF5 un preţ de 1,99 lei, după o scumpire de 3 bani.
Tranzacţiile cu derivatele pe Dow Jones au continuat să indice optimismul investitorilor care au ţinut preţul pe "verde" pe toată întinderea şedinţei, deşi miercuri pe Wall-Street, cel mai urmărit indice din lume, avusese o evoluţie descendentă, după o perioadă susţinută de creştere. Optimismul "jucătorilor" futures a fost confirmat de deschiderea pozitivă de joi de pe bursa americană. "Preţurile futures ale DEDJIA_RON la Sibex, pentru toate scadenţele tranzacţionate se situează sub cotaţia indicelui de pe Wall-Street, acesta fiind unul din aspectele care justifică aprecierile de pe piaţa sibiană", a declarat un broker. Până la ora 17.30 numărul contractelor DEDJIA_RON realizate se ridica la peste 500.
În condiţiile minimului din ultimele 14 luni înregistrat de leu faţă de euro conform cursului oficial, simbolul EURO/RON a atras 114 contracte, cele mai multe realizate pe scadenţa iunie la preţuri între 4,0725 şi 4,0668 lei, cotaţia oprindu-se la minimul zilei, în minus cu 0,32 bani.
S-au mai observat tranzacţii şi pe DESIF 2 iunie, cotaţia acestui derivat valorând 1,52 lei, în scădere cu un ban dar şi pe DETLV iunie simbol care a crescut cu 20 bani, la 2,5 lei/acţiune.