A treia şedinţă a săptămânii a menţinut creşterile pentru derivatele cele mai lichide: contractele futures pe Dow Jones, pe acţiunile SIF5, pe paritatea euro/dolar şi aur. În acest cadru, participanţii au fost mai dispuşi la speculaţii comparativ cu şedinţa anterioară, lichiditatea crescând. La ora 17.30 numărul contractelor încheiate era de 6800 cu o valoare de 63,5 milioane lei.
Pentru a doua oară în această săptămână s-a remarcat lichiditatea de pe contractul SIBGOLD, cu mărimea de o uncie, care devine treptat unul din produsele favorite ale speculatorilor. La ora 17.30, numărul contractelor SIBGOLD era de 550, toate pe scadenţa august. În ceea ce priveşte cotaţia aurului, miza a fost pusă tot pe aprecieri. Ca urmare, la ora 17.30 metalul preţios avansa cu 7,2 dolari pe scadenţa august 2011. Diferenţa dintre cele mai bune cotaţii existente la cerere şi ofertă a fost de doar 1,20 dolari, speculatorii profitând din plin de această oportunitate. Aurul a câştigat teren pentru a doua zi la în New York, îngrijorarea cu privire la problemele datoriilor Greciei şi dolarul mai slab stimulând cererea de metal galben ca o investiţie alternativă. Contractul SIBGOLD tranzacţionat pe piaţa Sibex este lichidizat permanent de un formator de piaţă, pe scadenţa scurtă.
Pe segmentul indicilor s-a înregistrat cea mai bună lichiditate, derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average fiind preferat, până la ora 17.30, pentru circa 4400 de contracte, majoritatea pe termen scurt (scadenţa iunie). Participanţii au tranzacţionat în contextul în care indicii celor mai importante burse din Europa au înregistrat aprecieri, în timp ce pe piaţa futures din SUA cotaţiile DJ s-au aflat pe plus, semnalizând deschiderea "verde" de pe Wall-Street. Totuşi, aprecierea de la NYSE a indicelui nu era foarte amplă. Optimismul moderat al investitorilor se jus-tifica în contextul în care planul de salvare a Greciei se conturează din ce în ce mai mult iar Bank of America a anunţat că este pregătită să ajungă la un acord important cu investitorii. Parlamentarii eleni au aprobat miercuri un proiect de lege privind măsurile de austeritate, deschizând calea pentru obţinerea următoarelor împrumuturi de la organismele internaţionale, vitale pentru reuşita planului de salvare. Pachetul de reducere a cheltuielilor şi de creştere a taxelor propus de Guvenul condus de prim-ministrul grec George Papandreou a avut suficiente voturi pentru a trece, aceasta fiind o condiţie esenţială pusă de creditorii internaţionali pentru acordarea ratei de împrumut de 17 miliarde dolari. De asemenea, un alt proiect de lege care detaliază măsurile de punere în aplicare a proiectului va fi supus la vot joi. Influenţa acestor ştiri s-a reflectat şi pe piaţa Sibex unde jucătorii" Sibex monitorizau atent evoluţia de peste ocean. Astfel, la ora 17.30 indicele DJIA creştea cu 60 puncte pe scadenţa septembrie şi cu 37 pe decembrie. Indicele înregistra un plus de 36 şi pe scadenţa martie 2012. După deschiderea de la NYSE s-a observat totuşi o reducere a nivelului de apreciere, în ton cu evoluţie de pe Wall-Street.
Pentru contractul DESIF5 tot cumpărătorii au fost beneficiarii zilei, cotaţiile pe toate scadenţele tranzacţionate crescând. Pe scadenţa septembrie a fost tranzacţionată cea mai mare parte dintre cele 1300 de contracte înregistrate pe DESIF5, cotaţia de la ora 17,30 crescând cu 1,11%. Pentru decembrie DESIF5 câştiga 0,95% iar pentru martie 2012 - 1,02 %. Şi pe piaţa suport acţiunea SIF5 a crescut.
Pe segmentul derivatelor valutare, cele mai multe tranzacţii s-au consemnat pe paritatea euro/dolar. Miza a fost pusă în majoritatea timpului pe creşterea euro. În partea a doua a zilei aprecierea s-a redus, minimul fiind atins după ora 17.00, când euro a intrat pentru scurt timp, chiar uşor pe scădere faţă de dolar. Totuşi, la ora 17.30, moneda europeană câştiga 0,13% faţă de dolar. La Sibex paritatea euro/dolar a atras, până la ora menţionată, aproape 500 de contracte.