La Sibex, penultima şedinţă a săptămânii a readus tranzacţiile pe segmentul spot, unde au fost tranzacţionate 410.010 de acţiuni ale bursei sibiene. Tranzacţiile au fost realizate la un preţ de 1,4 lei/titlu, observându-se o creştere semnificativă de 10% a preţului de cotare, care a închis la valoarea menţionată.
Pe segmentul derivatelor administrat de operatorul de piaţă, numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 era de 5500 cu o valoare de 45,5 milioane lei. Cotaţiile futures ale Dow Jones şi ale aurului au avut o evoluţie pozitivă.
Simbolul DEDJIA_RON a fost cel mai tranzacţionat cu 3200 de contracte încheiate până la ora 17.30. Cotaţia s-a aflat în teritoriu pozitiv încă de la deschidere şi s-a menţinut pe plus în restul zilei deşi creşterile s-au temperat puternic în jurul orei 15.30, după apariţia ştirilor privind piaţa muncii din SUA. Numărul anualizat al persoanelor care au completat cereri de ajutor de şomaj a crescut în mod neaşteptat săptămâna trecută, evidenţiind slăbiciunile pieţei muncii doar cu câteva ore înainte ca preşedintele Americii, Barack Obama, să se adreseze Congresului privind acestă problemă. Aplicaţiile pentru ajutor de şomaj au ajuns la 414.000 deşi analiştii estimau o scădere la 405.000, de la nivelul anterior de 412.000. Cu excepţia unei singure săptămâni de la debutul lui august, cererile s-au menţinut peste nivelul de 400.000 din aprilie. Totuşi, la ora 17.30 indicele DJIA avea la Sibiu o variaţie pozitivă de 118 puncte pe scadenţa septembrie şi de 85 puncte pe scadenţa decembrie, cotaţiile rămânând "verzi", după ce indicele american a închis miercuri cu un plus de 275,56 puncte. De altfel, după o deschidere pe minus, şi cotaţia Dow Jones de la NYSE a intrat pe plus la o oră de la debutul sesiunii de pe Wall-Street.
Şi aurul a revenit pe plus după corecţia de miercuri, cumpărătorii făcându-şi din nou simţită prezenţa. Metalul galben a crescut la New York după două şedinţe de scădere, investitorii reorientându-se către aur, ca plasament de protecţie. Aurul a scăzut pe plan internaţional cu 3,2% în zilele anterioare, de la recordul de 1923,70 dolari pe uncie înregistrat în 6 septembrie. Scăderea cea mai puternică, atât pe pieţele externe cât şi la Sibex s-a înregistrat miercuri, după ce pieţele de acţiuni din lume au înregistrat un raliu important. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii de joi, preţul unciei creştea cu 44,9 dolari pe scadenţa octombrie şi cu 46 dolari pe scadenţa decembrie, numărul contractelor fiind de circa 500.
Pe segmentul financiar, derivatele pe acţiunile SIF Oltenia s-au depreciat, sub influenţa direcţiei descendente a indicilor burselor din Europa. Acţiunile europene au scăzut, oprind cel mai important raliu din ultimele trei săptămâni, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a declarat că riscurile care pot afecta economia zonei euro s-au intensificat. La ora 17.30 numărul contractelor futures DESIF5 era de peste 1200. Pe scadenţa septembrie DESIF5 pierdea 0,96% iar pe decembrie 2,27%.
Pe scădere s-a aflat şi cursul euro faţă de dolar, evoluţie similară cu tendinţa de pe pieţele internaţionale unde moneda comună s-a depreciat cu cel mai mare nivel din ultima lună, ca urmare a declaraţiilor lui Jean-Claude Trichet, care au redus perspectivele de creştere ale ratelor de dobândă. La Sibex, euro pierdea 0,37% pe scadenţa septembrie şi 0,52% pe decembrie.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 17.00, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi respectiv valorii cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.