SIBIU Creşteri pentru cotaţiile DESIF5 şi Dow Jones, cu o zi înainte de scadenţa martie

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 martie 2011

Penultima şedinţă a săptămânii a evidenţiat mutarea interesului investitorilor pe scadenţa iunie, în condiţiile în care, vineri, scadenţa martie se va încheia. Totuşi, o parte a participanţilor a speculat în continuare şi pe termenul martie, astfel că numărul total al contractelor a fost unul relativ bun, situându-se, la ora 17.15, la nivelul de 3700, cu o valoare de peste 16 milioane lei.

Pe segmentul financiar, şedinţa a fost caracterizată de optimism, în contextul în care pieţele bursiere europene au crescut. Astfel, deşi pe piaţa suport acţiunea SIF5 a dat semne de slăbiciune, ca de altfel şi indicele Bet-Fi, cotaţiile futures ale SIF Oltenia au crescut la Sibex pentru toate scadenţele. Cu o zi înainte de încheierea scadenţei martie, investitorii au încheiat pes-te 900 de contracte pe acest termen, în raport cu care preţul creştea cu 1,09%. Tot pentru martie, numărul poziţiilor deschise s-a redus concomitent cu creşterea sa pentru scadenţa iunie, "jucătorii" continuând să-şi mute poziţiile. În raport cu aceasta, numărul contractelor a fost mai mare, cifrându-se la 1500, conform datelor de la ora 16.30, fapt care a confirmat că orizontul investiţional iunie a devenit deja ţinta numărul unu a speculatorilor. Pentru iunie, cotaţia DESIF5 se aprecia puternic cu 3,44%. Creşteri de 3,08 şi 2,42% se înregistrau şi pentru septembrie şi decembrie anul curent, pe fondul unui volum mai redus.

Pe segmentul indicilor, numărul contractelor pe scadenţele martie şi iunie a fost apropiat. Valoarea indicelui a crescut pentru ambele termene, în condiţiile publicării unor date pozitive în SUA pentru economie şi piaţa muncii. De asemenea, indicii burselor europene au înregistrat aprecieri importante, ca de altfel şi indicele DJIA în SUA, care creştea în debutul şedinţei de la NYSE cu aproape 1%, pe fondul anunţării noilor date din economie. Conform acestora, indicele preturilor de consum a crescut cu 0,5 % în februarie, cea mai mare creştere din iunie 2009 până în prezent. În acelaşi timp, numărul anualizat al cererilor de ajutor de şomaj înregistrat la nivelul săptămânii precedente a scăzut până la 385.000. Specialiştii estimau o scădere până la 388.000. Nivelul publicat săptămâna precedentă a fost de 401.000. Pe piaţa Sibex, la ora 17.15 indicele DJIA creştea cu 70 puncte pe scadenţa martie 2011, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 cotaţia înregistra un avans de 80 puncte.

Pe scadenţa septembrie 2011 investitorii tranzacţionau indicele la un preţ cu 60 puncte mai scăzut decât cel de la închiderea şedinţei precedente de tranzacţionare. Şi pe scadenţa decembrie se înregistrau tranzacţii, cotaţia indicelui urcând cu 28 puncte. Numărul contractelor DEDJIA:RON era, cu o oră şi jumătate înaintea închiderii de peste 1000.

Pe piaţa derivatelor Fondul Proprietatea, investitorii au fost prudenţi, volumul fiind redus. Raportat la scadenţa martie, care se va încheia vineri, preţul se deprecia cu 0,03%, participanţii preferând să aştepte închiderea poziţiilor pe care le au, de către CRC în ziua scadenţei. Pentru iunie, preţul se afla pe scădere, pierzând 0,67%, tot pe un volum scăzut.

Raportat la piaţa aurului, cotaţia metalului galben a înregistrat o a doua zi de creştere la New York, aprecierea având loc pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord precum şi pe fondul crizei nucleare din Japonia. Pe piaţa sibiană, la ora 17:30 cotaţia metalului preţios înregistra o depreciere de 4,3 dolari/uncie pe scadenta aprilie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb