SIBIU Creşteri pentru cotaţiile futures ale Dow Jones

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 mai 2011

Luna mai a debutat cu o lichiditate în creştere, pe fondul revenirii la tranzacţionare a derivatului pe acţiunile SIF5. În acelaşi timp, intensitatea a fost amplificată şi de evoluţia derivatelor pe Dow Jones, care au evoluat pe plus, pe o direcţie corelată cu piaţa futures din SUA. În acest context, până la ora 17:30, au fost încheiate peste 2300 de contracte din 540 de tranzacţii cu o valoare de circa 13 milioane lei.

La revenirea după suspendare, DESIF5 şi-a recăpătat rapid statutul de lider de lichiditate la Sibex, cu peste 1100 de contracte. Pe scadenţa iunie, cotaţia DESIF5 se deprecia cu 3,99 bani şi valora 1,59 lei/acţiune. Tendinţa descendentă s-a impus deşi în prima oră a sesiunii DESIF5 evoluase pe plus. Pentru septembrie DESIF5 valora 1,6677 lei, în scădere cu 1,74 bani, iar finalul acestui an 1,68 lei, în minus cu 6,01 bani.

Dacă pentru DESIF5 în prim plan au fost vânzătorii pe derivatul pe Dow Jones, denominat în lei, cumpărătorii au fost câştigătorii zilei. Derivatul pe cel mai urmărit indice din lume a atras, până la ora 17.15, un număr de peste 700 de contracte. Pe piaţa din SUA, acţiunile au crescut la deschidere după ce preşedintele Barack Obama a anunţat că Osama bin Laden, liderul Al Qaeda a fost ucis de armata SUA. La Sibex, cotaţiile DEDJIA_RON creşteau, la ora 17,30 pentru toate scadenţele disponibile. Pe scadenţa iunie 2011, cotaţia creştea cu 56 puncte, în timp ce pe scadenţa septembrie 2011 cotaţia înregistra un plus de 52 puncte. La aceeaşi oră se înregistrau tranzacţii si pe scadenţa decembrie 2011, cotaţia indicelui afişând un câştig 114 puncte. Pentru martie 2012 se observa o creştere cifrată la 114 puncte.

Pentru a doua şedinţă la rând a ieşit în evidenţă interesul participanţilor pe derivatele Fondul Proprietatea cu 358 de contracte încheiate, până la ora 17.30. Evoluţia a fost din nou una pe scădere pe termen scurt, dar nu la fel de agresivă ca în şedinţa anterioară când deprecierea a atins chiar şi 6%. La ora menţionată DEFPR iunie scădea cu 3,38%. Interesul în revenire pentru DEFPR a venit după ce Ministerul Finanţelor a anunţat săptămâna trecută posibilitatea transferului a 5 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea persoanelor care deţin titluri de des-păgubire şi care au făcut opţiunea pentru conversia acestora în acţiuni.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb