SIBIU Derivatele pe cursurile euro/dolar şi euro/leu, în atenţia speculatorilor

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 iulie 2011

În prima şedinţă a săptămânii, intensitatea la tranzacţionare de pe segmentul derivatelor de la Sibex a fost ceva mai redusă. Principalul motiv care a determinat acest fapt a fost diminuarea volumului de pe derivatul Dow Jones, în condiţiile în care piaţa de pe Wall-Street a fost închisă, ca urmare a sărbătoririi zilei naţionale a Americii. Speculatorii s-au reorientat însă destul de rapid către derivatele valutare şi cele pe acţiuni. Astfel, la ora 17.15, numărul contractelor era de 3400, cu o valoare de aproape 25 milioane lei.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe piaţa spot, unde participanţii au rulat 66.600 acţiuni Sibex, la preţuri între 1,53 şi 1,50 lei/titlu, cotaţia închizând la 1,50 lei, în scădere cu 1,3% faţă de nivelul anterior.

În condiţiile în care piaţa spot din SUA a fost închisă, americanii sărbătorind ziua naţională, lichiditatea contractului futures pe cel mai cunoscut indice din lume s-a redus comparativ cu media obişnuită. Numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora 17.15 era de 825, cei care au tranzacţionat mizând pe creşteri, după ce, la finalul săptămânii trecute, indicele a închis la NYSE cu un avans de 1,36%. La Sibex, cotaţia Dow Jones câştiga 58 de puncte pe scadenţa septembrie şi 68 pe decembrie. O creştere de 31 puncte se observa şi pe scadenţa martie 2011.

Reducerea speculaţiilor pe Dow Jones ca efect al zilei de 4 iulie s-a reflectat în orientarea participanţilor către segmentul derivatelor valutare. Ca urmare, volumul pe perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei, s-a menţinut ridicat, până la ora 17.30 fiind încheiate 614 contracte. Pe termen scurt (septembrie), euro a evoluat pe plus faţă de dolar în prima jumătate a zilei, pentru ca apoi după ora 14.00, aprecierea să se reducă iar moneda unică să intre chiar pe teritoriu negativ. Tendinţa de creştere a revenit după ora 16.00, astfel că, la ora 17.30 se observa o apreciere de 0,12% a euro faţă de "concurentul" american.

O lichiditate bună s-a înregistrat şi pe derivatul ce urmăreşte cursul de schimb euro/leu pentru care, până la ora 17.30 se observau aproape 800 de contracte dintre care 27,5% pe scadenţa decembrie şi 68% pe septembrie. Pe termen scurt, preţul futures al euro a scăzut faţă de leu, cotaţia de la ora menţionată indicând o monedă naţională mai solidă cu 3,54 bani. În schimb, pentru decembrie, leul a dat semne de slăbiciune, în prima parte a zilei, moneda comună înregistrând o evoluţie pe plus. Apoi, pe final, leul a recuperat, cotaţia euro depreciindu-se în cele din urmă cu 0,35% de închiderea din şedinţa precedentă.

Cea mai importantă cotă din rulajul zilei a revenit derivatelor pe acţiunile SIF5. Până la ora 17.30, numărul contractelor pe acest produs era de circa 110o, observându-se creşteri pe toate scadenţele, direcţie corelată cu preţul suport. La Sibex, preţul DESIF5 septembrie creştea, la ora 17.30, cu 3,14%. Pe scadenţa decembrie creşterea era de 2,89% iar pentru martie 2012 de 0,34%.

Tot pe segmentul derivatelor pe acţiuni au fost tranzacţionate şi derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, cotaţiile scăzând cu 1,54% pentru septembrie şi 1,62% pentru decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb