SIBIU DESNP rămîn favoritele investitorilor

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 aprilie 2006

La bursa sibiană a derivatelor, prima sesiune din săptămîna 17-21 aprilie s-a concretizat în realizarea a peste 6.340 contracte futures şi options. Investitorii manifestă în continuare o anumită prudenţă, dar interesul faţă de instrumentele financiare derivate este evidenţiat de numărul poziţiilor deschise care se cifrează la aproape 87.700 pentru cele două scadenţe existente.

Pe fondul creşterii valorilor majorităţii acţiunilor transferate, principalul "obiect" de activitate al investitorilor a fost reprezentat de derivatele petroliere, remarcîndu-se în special activele companiei "Petrom", emitent pentru care ziua de ieri a adus cu sine marcarea unui volum ce a depăşit 68% din rulajul total al zilei. Cele 4.346 contracte încheiate au "propulsat" DESNP pe primul loc în ierarhia zilnică a lichidităţii. Dintre scadenţe, cea apropiată a fost în mod clar favorita "jucătorilor" care se pare că preferă strategiile pe termen scurt. Ultimele tranzacţii cu DESNP au fost efectuate la preţul de 0,532 lei/acţiune pentru scadenţa iunie şi 0,555 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie. Cifrele precizate indică o apreciere de 0,0102 unităţi/acţiune pentru scadenţa în derulare şi de 0,012 unităţi/acţiune pentru scadenţa din toamnă. Pentru DESNP volumul transferurilor de ieri echivalent în RON se ridică la peste 2,3 milioane, total superior celui atins pe piaţa spot.

Cu un volum echivalent cu 443.000 de acţiuni transferate, derivatele DESIF 3 Transilvania au ocupat la finalul şedinţei poziţia a doua în clasament. La închidere, valorile înregistrate au fost de 2,1302 şi 2,2 lei/acţiune pentru cele două scadenţe. Pentru scadenţa din iunie se poate observa o apreciere de 0,013 lei/titlu în timp ce pentru cea din septembrie, creşterea este de 0,01 lei/titlu. Poziţia a treia a revenit DESIF 2 Moldova, cu un volum echivalent cu aproape 400.000 acţiuni tranzacţionate. Conform direcţiei zilei şi acţiunile DESIF 2 au marcat creşteri cifrate la 0,019 şi 0,015 lei/acţiune. În urma aces-tora, DESIF 2 au închis la cote de 2,254 respectiv 2,33 lei/ acţiune pentru martie şi septembrie.

Celelalte derivate din sectorul petrolier - DERRC - s-au remarcat prin transferarea unui volum echivalent cu circa 3,5 milioane de acţiuni, tranzacţiile fiind efectuate pe fondul unor aprecieri uşoare care la finalul zilei au ajuns la 0,0009 lei/acţiune pentru iunie şi 0,0001 lei/acţiune pentru septembrie. În urma acestora, cotaţiile finale ale DERRC au fost de 0,0982 şi 0,1 lei/titlu pentru scadenţele disponibile.

În zona options s-au remarcat call-urile pentru DETLV scadenţa septembrie, la preţul de exercitare de 1,46 lei/acţiune şi o primă de 50 lei/contract dar şi put-urile pentru DESIF 3 la un preţ de exercitare de 2 lei/acţiune şi o primă de 50 lei pe contract.

În raportul leu-euro cu scadenţa iunie, moneda unică a pierdut din nou teren în faţa leului, o monedă unică valorînd 3,478 lei, cu 0,002 unităţi mai puţin faţă de cotaţia anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb