SIBIU Drepturile de preferinţă Sibex, din ce în ce mai tranzacţionate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 septembrie 2010

La debutul săptămânii investitorii de la Bursa din Sibiu au continuat să-şi îndrepte atenţia atât către piaţa acţiunilor cât şi către cea a derivatelor. Pe segmentul spot, s-a consemnat un volum record în ceea ce priveşte tranzacţiile cu drepturile de preferinţă SBX. Concret, au fost tranzacţionate 226.640 drepturi, la preţuri între 0,23 şi 0,24 lei, cotaţia închizând la 0,24 lei, în urcare cu un ban. Achiziţionarea drepturilor de preferinţă Sibex conferă dreptul de a participa la majorarea capitalului social al Bursei din Sibiu, la două drepturi deţinute putând fi subscrisă o acţiune. Drepturile de preferinţă SBX se pot tranzacţiona până în 30 septembrie. Tot luni, au debutat la tranzacţionare pe ATS -ul Sibex şi acţiunile PPLI (Prodplast Imobiliare) pentru care investitorii au introdus cotaţii la cumpărare şi vânzare, fără ca acestea să se concretizeze în tranzacţii.

Pe segmentul spot, plasamentele au fost realizate pe fondul unei evoluţii pe creştere, în ton cu direcţia de pe pieţele europene şi sub influenţa creşterilor de pe Wall-Street de vineri. De altfel, aceste creşteri au fost motorul tranzacţiilor cu derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average care, la finalul săptămânii trecute, au atras 4077 contracte, fiind cel mai tranzacţionat simbol de la bursa sibiană. Interesul s-a menţinut şi în prima sesiune a acestei săptămâni când, până la ora 17:15, numărul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 2500. Pe scadenţa septembrie, evoluţia Dow Jones a fost una exclusiv "verde". Cotaţia a deschis la 10.446 puncte, şi în jurul prânzului s-a atins minimul zilei de 10.430 puncte, pentru ca apoi nivelul să crească până spre maximul de 10.454 atins imediat după ora 17.00. Cu o oră şi jumătate înainte închiderii, cotaţia DEDJIA_RON septembrie valora 10.448 puncte, în urcare cu 78 puncte.

Pe segmentul acţiunilor, piaţa s-a situat de asemenea doar pe creştere, detaşându-se în acest sens evoluţia derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) pe scadenţa septembrie care de la deschidere au crescut constant atingând un maxim de 1,414 lei/titlu in jurul orei 17:00. Derivatele pe acţiunile Societăţii de Investiţii Oltenia s-au menţinut cele mai lichide cu circa 3500 contracte reprezentând 3,5 milioane de acţiuni schimbate între vânzători si cumpărători, până la ora 17:15.

De remarcat a fost creşterea interesului pentru derivatele pe cursul de schimb EURO/LEU unde s-au observat 227 contracte, încheiate pe fondul aprecierii euro cu valori între 0,01 şi 1,45 bani pentru cele trei scadenţe tranzacţionate, anume septembrie şi decembrie 2010 respectiv martie 2011.

Pe sectorul mărfuri, contractul futures pe aur, denominat în lei (SIBGOLD_RON), s-a menţinut la o lichiditate bună, situându-se, conform datelor de la ora 17;15, la un total de 123 contracte. Aurul era cotat pentru scadenţa octombrie la 1249,5 $/uncie, în staţionare.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb