SIBIU Euro a continuat să se aprecieze faţă de dolar

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iunie 2011

Săptămâna a debutat cu o lichiditate în scădere, în condiţiile în care amplitudinea variaţiilor cotaţiilor futures a fost destul de scăzută. În ceea ce priveşte preţurile, direcţia acestora a fost mixtă, în funcţie de produs, neexistând o evoluţie într-un singur sens. La ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de 2100 cu o valoare de peste 22 milioane lei. Ca de obicei, după deschiderea NYSE, ritmul tranzacţiilor s-a îmbunătăţit. Deşi spread-urile pe euro/dolar, aur şi Dow Jones au continuat să fie reduse, investitorii au fost totuşi mai prudenţi comparativ cu şedinţele precedente.

Pe segmentul indicilor s-a înregis-trat cea mai mare intensitate la tranzacţionare, participanţii speculând evoluţia pe minus a cotaţiilor Dow Jones, pe toate scadenţele. Investitorii tranzacţionau în contextul în care futures-ul din SUA indica scăderi, în timp ce, în Europa, indicii reprezentativi din Germania şi Franţa înregis-trau tot o evoluţie pe minus. De asemenea, şi pe Wall-Street, deschiderea indica o direcţie descendentă. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora 17.15 era de aproape 1500. Pe scadenţa iunie, cotaţia futures a indicelui pierdea 82 puncte, corecţia accentuân-du-se după deschiderea de pe Wall-Street, în timp ce pentru septembrie scăderea era de 42 puncte. Pentru finalul anului (scadenţa decembrie), Dow Jones se deprecia cu 38 iar pentru martie 2012 cu 195 puncte, pe un volum mic.

Pe segmentul derivatelor valutare, "jucătorii" s-au arătat interesaţi de evoluţia parităţii euro/dolar, realizând tranzacţii pe scadenţa septembrie 2011, devenită orizont investiţional scurt după ce vineri 03.06 a fost ultima zi când s-a putut tranzacţiona pe scadenţa iunie a acestui produs. Ieri, CRC a comunicat preţul de închidere a poziţiilor deschise pentru contractul EUR/USD_RON IUN11, acesta fiind de 1,4622 dolari/euro. Respectivele poziţii vor fi închise de CRC după încheierea şedinţei. Pentru scadenţa septembrie numărul contractelor EUR/USD_RON era de peste 100 iar preţul de 1,45620 dolari pentru o monedă unică, aceasta câştigând 0,20%, după cum indicau datele de la ora 17.15. Pe pieţele externe, euro şi-a continuat aprecierea faţă de moneda americană atingând maximul ultimei luni faţă de aceasta, pe fondul "pariurilor" că Uniunea Europeană îşi va reitera intenţia de a acorda un nou pachet de ajutor pentru Grecia

În condiţiile în care dolarul se deprecia, aurul avea o evoluţie pe plus, ştiut fiind că moneda americană evoluează, de regulă, în sens invers faţă de metalul preţios. La Sibex, cotaţia unciei de aur creştea cu 10,9 dolari, numărul contractelor fiind de 149, conform datelor de la 17.15.

În sectorul derivatelor pe acţiuni, simbolul DESIF5 a fost cel mai lichid, cu 336 contracte încheiate până la ora 17.15. Cotaţia pe scadenţa iunie, cea mai lichidă, a evoluat mixt şi cu variaţii destul de reduse. Pe piaţa suport, acţiunea SIF Oltenia a închis cu un plus de 1,07%. La Sibex, DESIF5 câştiga doar 0,01% pe scadenţa iunie. În schimb, pe scadenţele septembrie şi decembrie se observau scăderi de 0,07 şi 0,13%. Pe scadenţa martie 2012, DESIF5 câştiga de 1,18%, pe un volum redus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb