SIBIU Euro, cotat la 4,31 lei pentru sfârşitul anului

CRISTINA PĂDURE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 august 2011

Sesiunea de miercuri a adus creşteri ale cotaţiilor pe piaţa derivatelor de la Sibex, ca răspuns la evoluţia burselor externe care reacţionează pozitiv la anunţul Fed de a susţine economia americană. Fed a decis marţi că va păstra aproape de zero nivelul dobânzii cheie în SUA, dar nu a anunţat mult-aşteptata injectare de lichidităţi în piaţă. La ora 16.30, după deschiderea pe minus a bursei americane, în sesiunea de miercuri, şi cotaţiile de la Sibex au suferit deprecieri. Declinul din deschidere vine după o zi în care bursa promitea să îşi revină puternic, marţi indicii bursei de la New York înregistrând cele mai puternice avansuri din ultimii doi ani. Pe fondul unei volatilităţi moderate, până la ora 17.00 investitorii au perfectat peste 6.100 contracte cu o valoare aferentă de 33,55 milioane lei.

Pe piaţa mărfurilor s-au observat aproape 300 de contracte SIBGOLD, încheiate în majoritate pe scadenţa august, interesul speculatorilor pentru acest produs cu mărimea de o uncie de aur, venind în contextul evoluţiei corelate cu pieţele externe. Pentru scadenţa din această lună, cotaţia SIBGOLD creştea cu 26,2 dolari iar pentru octombrie cu 14,6 dolari. S-au înregistrat tranzacţii şi pe contractul SIBGOLD_RON, a cărui mărime este de 10 uncii, cotaţia pe scadenţa august crescând cu 27,5 dolari. Pe piaţa londoneză uncia de aur a fost cotată la 1753,75 $/uncie.

Pe segmentul derivatelor valutare, până la ora 17.00 speculatorii au încheiat 117 de contracte EUR/USD_RON, moneda comună scăzând 0,25% pe scadenţa septembrie. Şi pe pieţele externe dolarul s-a apreciat faţă de euro.

Raportat la moneda naţională, un euro a fost cotat la 4,2840 lei pentru scadenţa septembrie şi la 4,31 lei pentru scadenţa decembrie. Cursul oficial anunţat de BNR a fost de 4,2620 lei.

Pentru contractul DESIF5 cotaţiile au fluctuat exclusiv pe minus pe scadenţa septembrie, în ton cu piaţa suport. La ora 17.00 preţul pe acest termen pierdea 5,99% în timp ce pentru decembrie deprecierea era de 5,77%. Numărul contractelor DESIF5 era de peste 2.700 derivatul în discuţie menţinându-se în topul preferinţelor.

Sectorul indicilor a fost reprezentat de cele aproximativ 2.400 contracte DEDJIA_RON. Rezerva Federală americană a anunţat pentru prima dată în istorie un termen sigur până la care va menţine dobânda de politică monetară aproape de 0%. Decizia s-a soldat cu scindarea membrilor consiliului de administrare al băncii centrale, trei membri opunându-se acesteia. Cotaţia la care a deschis indicele Dow Jones pe piaţa americană a fost de 11.228 puncte, în scădere cu 11,77 puncte. La Sibex, cotaţiile futures ale Dow Jones de la ora de 17.00 continuau în schimb să scadă cu 164 puncte pe scadenţa septembrie şi să crească uşor cu 5 puncte pe decembrie. Pe martie 2012 se observa o creştere de 115 puncte.

Pe plus s-a aflat preţul futures al petrolului, cotaţia unui baril de tip Light Sweet Crude coborând cu 1,16 dolari. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de 184.

Pe piaţa spot s-au efectuat 167.021 tranzacţii cu acţiunile emitentului PPLI.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, respectiv, valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb