SIBIU Interes deosebit pentru instrumentele derivate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iulie 2006

La bursa sibiană, penultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii a păstrat aceeaşi caracteristică întâlnită pe perioada întregii săptămâni, lichiditatea urcând din nou la o cotă ridicată. Astfel, au fost încheiate 2092 tranzacţii ce au totalizat mai mult de 12.200 contracte futures şi options iar numărul poziţiilor deschise de investitori a continuat să crească, cifrându-se la aproape 78.400 pentru toate scadenţele. Valoarea în RON aferentă şedinţei bursiere de ieri s-a ridicat şi ea la un nivel foarte bun ajungând la aproape 33,8 milioane. De această dată, preţurile derivatelor trans-ferate au evoluat pe un traseu ascendent, speculatorii long având motive de satis-facţie.

Din felul în care investitorii prezenţi pe piaţa derivatelor şi-au organizat strategiile s-a putut observa şi de această dată gradul deosebit de atractivitate al societăţilor de investiţii, pentru cele mai lichide dintre acestea fiind transferat echivalentul a peste 13,5 milioane de acţiuni, adică circa 74 % din rulajul total al zilei. Pe lângă SIF-uri, se remarcă interesul pentru sectorul bancar, în speţă pentru derivatele pe acţiunile "Băncii Transilvania". În ceea ce le priveşte, se evidenţiază strategiile investiţionale atât pe tremen scurt - scadenţa septembrie, cât şi pe termen mediu sau lung - cadenţele decembrie 2006 şi martie 2007. Pentru DETLV, totalul contractelor s-a ridicat la peste 4100 dintre care 31 % pentru scadenţa apropiată, 17% pentru cea din iarnă şi aproximativ 51 % pentru martie 2007. Pentru cea din urmă a fost transferat echivalentul a peste 2,1 milioane de acţiuni, la constituirea acestui volum o contribuţie deosebită având-o şi hedgerii de portofoliu. Închiderea a găsit DETLV la cotaţii de 1,088 lei/acţiune pentru septembrie anul curent, 1,1899 lei/acţiune pentru decembrie şi 1,265 lei/acţiune pentru martie 2007. Conform acestor preţuri DETLV s-a apreciat pentru toate cele trei date, câştigând 0,023 res-pectiv 0,0299 şi 0,02 lei/acţiune.

Derivatele pe acţiunile SIF 5 Oltenia au generat şi de aceas-tă dată cea mai bună lichiditate raportată la un activ suport, ele fiind preferate pentru 6266 contracte futures, majoritatea pentru scadenţa septembrie. DESIF 5 au fost cotate la 2,23 lei/titlu pentru scadenţa curentă şi 2,327 lei pe titlu pentru cea din decembrie, valori care indică creşteri de 0,1 şi 0,077 lei/acţiune pentru cele două date. Cu 4600 contracte, DESIF 2 Moldova au ocupat poziţia secundă în ierarhia zilei. Ultimele tranzacţii cu DESIF 2 au fost efectuate la 1,832 lei/acţiune pentru septembrie şi 1,98 lei pe acţiune pentru decembrie. Şi în cazul lor cotaţiile au beneficiat de creşteri care s-au cifrat la 0,062 şi 0,05 lei/acţiune pentru cele două scadenţe disponibile în anul în curs. Pentru DESIF 2 s-au remarcat şi contractele call pentru scadenţa decembrie încheiate la un preţ de exercitare de 2,2 lei/acţiune şi o primă de 60 lei/contract. Printre remarcatele zilei au fost şi contractele ce au avut ca active suport titlurile SIF 3 Transilvania. Pentru acestea a fost transferat echivalentul a aproape 2,4 mili-oane de acţiuni. În urma unei creşteri de 0,0605 unităţi, DESIF 3 au inchis pentru septembrie 2006 la 2,004 lei/acţiune.

În piaţa valutelor euro beneficiază, în raport cu moneda autohtonă, de o creştere uşoa-ră pentru septembrie, scadenţă pentru care a fost cotat la 3,57 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb