SIBIU La bursa derivatelor, câştiguri însemnate pe scădere

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iunie 2006

Bursa sibiană a instrumentelor derivate a oferit un debut de săptămână la intensitate maximă, sesiunea de tranzacţionare de ieri caracterizându-se printr-o lichiditate foarte bună. La finalul zilei, totalul transferurilor se ridica la aproape 16.000 contracte futures şi options, iar volumul echivalent în RON se cifra la circa 26 milioane. Tranzacţiile de pe piaţa sibiană la termen au fost realizate pe fondul deprecierilor puternice ale cotaţiilor instrumentelor financiare tranzacţionate, adevărat deliciu pentru speculatorii short care au fost din nou câştigătorii pieţei. Astfel, iese din nou în evidenţă pe un trend negativ accentuat posibilitatea oferită doar de bursa derivatelor şi anume câştigul pe scădere. Totodată hedgerii de portofoliu au siguranţa că această corecţie prelungită nu le-a cauzat pierderi, protejarea prin contractele futures de la Sibiu dovedindu-şi eficienţa. Continuarea deprecierilor a condus şi la noi închideri de poziţii, participanţii din piaţă identificând momente propice pentru marcarea de profituri. Diminuările pot apărea în acelaşi timp ca bune oportunităţi de îmbunătăţire a preţurilor de achiziţie, strategiile aplicate pe termen lung având în vedere şi eventuale creşteri. Cel mai lichid sector al pieţei la termen a fost cel al societăţilor de investiţii financiare. Tranzac-ţiile pe SIF-uri au repre-zentat circa 74 % din rulajul total al zilei.

Derivatele pe titlurile SIF 5 Oltenia au revendicat statutul de cel mai tranzacţionat produs, totalul de la închidere ilustrând prin cele aproape 4300 contracte futures perfectate gradul lor de atractivitate. Pentru scadenţa iunie, ultimele tranzacţii cu DESIF 5 au fost realizate la valori de 1,862 lei/acţiune, conturate în urma unei scăderi de 10,9 %. În moneda naţională aceasta se ridică la 0,02278 lei/acţiune, iar cei care au mers pe cartea speculaţiilor intra-day pe poziţii short au putut obţine un randament deosebit, de pînă la 71 %. O situaţie similară întâlnim şi în cazul scadenţei septembrie, pentru care deprecierea de 11,11% a dus derivatele DESIF 5 la un preţ de cotare de 1,92 lei/titlu. Scăderea de 0,24 lei a însemnat pentru speculatorii short un posibil randament de 75 % pentru întraga zi. Locul doi ca lichiditate a revenit conform celor aproximativ 4100 contracte futures DESIF 2 Moldova, derivate cărora trendul descendent le-a produs diminuări însemnate de 6,96 şi 7,63 %, valorile finale oprindu-se la 1,605 şi 1,635 lei/titlu pentru cele două scadenţe disponibile. DESIF 3 Transilvania au închis topul primelor trei cu un volum de transfer de 3384 contracte futures. Ele au fost cotate la 1,6325 lei/acţiune pentru jumătatea anului şi 1,6811 lei/acţiune pentru septembrie, valori mai mici cu 0,129 şi 0,1389 lei pe acţiune şi randamente de peste 46 % pentru ambele date scadente.

În sectorul emitenţilor petrolieri, DESNP au atras 1951 contracte. Ultimele tranzacţii au fixat cotaţiile titlurilor "Petrom" la 0,505 respectiv 0,5179 lei/acţiune pentru iunie şi septembrie . DERRC au atras şi ele mai mult de 1300 perfectări, valorile de final oprindu-se în urma scăderilor de 9,68 şi 9,20 % la 0,0709 şi 0,075 lei/titlu.

Pe piaţa opţiunilor jucătorii s-au îndreptat sper investiţiile pe termen mediu, preferând CALL-irile pentru scadenţa septembrie, remarcatele şedinţei fiind DESIF 2 pentru care au fost încheiate contracte la o valoare de 1,92 lei/acţiune şi o primă de 50 RON pe contract.

În aria valutelor ultimele tranzacţii pe paritatea euro-USD au consfinţit şi cotaţiile de închidere care au fixat euro la o valoare de 1,262 USD pentru jumătatea anului şi la 1,26 USD pentru septembrie. În raport cu leul, euro valora 3,5198 lei pentru scadenţa din luna în curs şi 3,5375 lei pentru cea din toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb