La mijlocul săptămânii, tranzacţiile cu derivate la Bursa din Sibiu au fost realizate pe fondul continuării scăderilor pe segmentul acţiunilor şi al indicilor. Această evoluţie a fost una corelată cu direcţia de pe bursele europene şi cu cea de pe piaţa americană. Intensitatea transferurilor a fost ceva mai redusă, până la ora 17:15 fiind încheiate 4500 contracte cu o valoare de 10,6 milioane de lei. S-a mai putut observa o tendinţă de acumulare a unor noi poziţii futures, totalul general fiind în creştere cu circa 4,5%.
Pe segmentul acţiunilor, derivatele pe titlurile SIF 5 Oltenia (DESIF5) şi-au menţinut dominaţia cu echivalentul a 3,76 milioane de acţiuni transferate până la ora 17:15 prin cele 3765 contracte încheiate. Participanţii au luat în vizor toate scadenţele disponibile, cea mai lichidă fiind septembrie. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, s-au putut observa câteva schimbări de direcţie interesante. Astfel, după de DESIF5 septembrie au deschis pe scădere, la nivelul de 1,3155 lei/acţiune, preţul a trecut pe plus la ora 11:00, menţinându-se pe "verde" până în jurul prânzului (ora 13.00). După acest moment, cotaţia s-a menţinut exclusiv pe minus, la ora 17:15 DESIF5 septembrie depreciindu-se cu 245 puncte (un punct este egal cu 0,0001 lei, garanţia necesară pentru tranzacţionarea unui contract futures DESIF 5 fiind de 192 lei).
Pe segmentul indicilor, contractul futures pe Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) a evoluat corelat cu bursa americană, influenţat de scădea puternică de marţi. Participanţii au estimat scăderea valorii indicelui sub pragul de 10.000 de puncte pentru toate scadenţele, direcţie care s-a confirmat în prima jumătate de oră din şedinţa NYSE. Până la ora 17:15 tranzacţiile cu simbolul în discuţie au atras aproape 500 contracte, cele mai multe încheiate la scadenţa septembrie la valori între 10067 şi 9930 puncte.
Pe piaţa mărfurilor a ieşit în evidenţă contractul pe aur, metalul galben marcând o nouă zi de creştere a cotaţiei. În ciuda aprecierii de 6,5 dolari a preţului/uncie, vizibilă la ora 17:15, numărul contractelor a fost unul mai redus comparativ cu ziua anterioară, semn că investitorii care utilizează acest instrument sunt deja în aşteptarea scadenţei care va avea loc vineri 27 august. Cotaţia unciei în raport cu acesta se situa la 1238,2 USD, însemnând 133,169 lei/gram. Cotaţia anunţată de BNR pentru aur este de 132,9397 lei/gram, preţul futures de la Sibiu menţinându-se uşor peste aceasta.
Pe sectorul derivatelor valutare preţul euro s-a depreciat pentru septembrie, fiind estimat la 4,255 lei crescând însă pentru finalul anului (scadenţa decembrie) până la 4,3317 lei. S-a putut observa o creştere a interesului pentru tranzacţionarea perechii EURO/RON care atrăgea peste 200 de contracte.
Şedinţa a readus investitorii şi pe segmentul spot unde au fost tranzacţionate 2000 de acţiuni SBX, cotaţia crescând la 1,48 lei/titlu.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .