SIBIU Martie, cea mai bună lună din ultimele şase

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 aprilie 2011

Ultima şedinţă a lunii martie a indicat consecvenţa investitorilor în ceea ce priveşte produsele tranzacţionate. Segmentul financiar, cel al indicilor respectiv al derivatelor valutare au atras cele mai multe tranzacţii astfel că, la ora 17.30, pe toate simbolurile, numărul contractelor se situa la circa 3.200 cu o valoare de 9,5 milioane lei. Raportat la întreaga lună, numărul contractelor încheiate la Sibex s-a ridicat la circa 133.000 înregistrându-se cel mai bun volum de tranzacţionare din ultimele şase luni. Valoarea aferentă tranzacţiilor din martie s-a cifrat la aproximativ 565 milioane lei. Comparativ cu luna februarie numărul de contracte a crescut cu peste 58%.

În ceea ce priveşte şedinţa de joi, derivatul SIF5 a continuat să fie cel mai lichid, cu 2600 contracte realizate până la ora 17.30. În primele ore ale şedinţei cotaţia DESIF5 a evoluat mixt, predominând totuşi o tendinţă de creştere, pentru ca apoi, după prânz, pe fondul influenţei burselor europene care au intrat pe scădere, şi cotaţiile DESIF5 să intre pe teritoriu negativ. Pieţele bursiere din Europa şi-au oprit tendinţa ascendentă, investitorii aşteptând raportul cheie privind şomajul din SUA, iar euro a continuat să fie susţinut de aşteptările din ce în ce mai mari privind ridicarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană în şedinţă de săptămâna viitoare, pentru combaterea depăşirii ţintelor de inflaţie. În acest context, pe piaţa Sibex, la ora 17,30, DESIF5 iunie pierdea 1,47% iar cotaţiile pentru septembrie şi decembrie scădeau cu 2,99 şi 3,19%. O scădere de peste 2% se observa şi pe prima scadenţă trimestrială din 2011. DESIF5 a fost cel mai tranzacţionat simbol în martie cu peste 87.000 de contracte.

Pe segmentul indici, direcţia dominantă a fost una pozitivă, fără variaţii mari, în pofida faptului că indicii burselor europene au scăzut, iar cotaţia futures a indicelui DJIA înregistra o uşoara variaţie negativă, după publicarea în SUA a unor noi date din economie. Pe piaţa Sibex, la ora 17.30 indicele DJIA înregistra o apreciere de 28 puncte pe scadenţa iunie, în timp ce pe scadenta septembrie cotaţia avansa cu 15 puncte La aceeaşi ora indicele american se deprecia cu 10 puncte pe scadenţa decembrie. În martie numărul contractelor DEDJIA_RON a fost de aproape 34.000.

Pentru scadenţa iunie euro se apreciau cu doar 0,08/% echivalentul a 0,31 bani iar pentru scadenţa septembrie 2011, creşterea cotaţiei era 0,5%, sau 2,07 bani. În martie participanţii de pe piaţa Sibex au încheiat peste 6000 de contracte EURO/RON, rulând echivalentul a 6 milioane de euro.

Pe piaţa spot, ultima şedinţă din martie a adus tranzacţii pe ambii emitenţi listaţi, volumul cel mai mare fiind înregistrat pe titlurile Sibex. Participanţii au rulat 76.575 de acţiuni ale bursei sibiene, cotaţia apreciindu-se cu un ban, până la 1,55lei/acţiune. Pe ATS-ul administrat de Sibex s-au tranzacţionat 12.645 de acţiuni Prodplast Imobiliare, înregistrându-se o scădere cu 6 bani a preţului de cotare, estimat la 5,4 lei/titlu. Martie a fost cea mai bună lună din primul trimestru al anului pe piaţa spot Sibex, cu un total de 3,55 milioane de acţiuni PPLI respectiv cu aproape 670.000 de acţiuni Sibex, tranzacţionate de investitori.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb