SIBIU Numărul poziţiilor deschise pe derivatele Fondul Proprietatea a ajuns la 2800

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2011

Investitorii de pe piaţa Sibex au fost mai prudenţi în şedinţa de la mijlocul săptămânii, fapt evidenţiat de reducerea volumului de transfer. La ora 17.30 numărul contractelor se situa uşor peste 2000 cu o valoare de 9,5 milioane lei.

Pe segmentul financiar, reapariţia corecţiilor a pus în gardă cumpărătorii în vreme ce vânzătorii şi-au mai recuperat din pierderile de marţi. Totuşi activitatea speculativă a fost mai redusă, numărul contractelor fiind, la ora 17.30, de aproape 1300, majoritatea realizate pe scadenţa scurtă. Pentru aceasta, derivatele SIF5 se depreciau cu 2,54 %. Tot pe minus se afla şi preţul de cotare pentru scadenţa iunie, în raport cu care cotaţia DESIF5 pierdea 2,28%. O scădere de 1,95% se putea observa şi pe scadenţa îndepărtată decembrie 2011, pe un volum mic.

Dacă pe derivatele SIF5 volumul a scăzut, în schimb pe derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, numărul contractelor a crescut comparativ cu primele două şedinţe ale săptămânii. Creşterea a venit şi ca efect al începerii activităţii de market-making pe contractul în discuţie, de către societatea SSIF Broker Cluj. Mai exact, începând cu şedinţa de miercuri 9 februarie 2011 SSIF Broker Cluj are ca obligaţie, în calitate de Market-Maker pe DEFPR, introducerea la vânzare şi cumpărare a unui număr minim de 25 contracte DEFPR, la un spread maxim de 0,0300 lei pe prima scadenţă şi de 0,0400 lei pe a doua scadenţă, în cazul de faţă martie şi iunie. La ora 17.30 se puteau observa 150 de contracte DEFPR. De asemenea numărul poziţiilor futures DEFPR a crescut pe ambele scadenţe tranzacţionate, situându-se la un total de circa 2800, adică echivalentul a 2,8 milioane de acţiuni FP. Cotaţiile DEFPR au evoluat pe scădere, ieftinindu-se cu 1,51% pe scadenţa martie şi cu 0,38% pe scadenţa iunie.

Pe segmentul indicilor, cotaţiile Dow Jones de la Sibex au evoluat pe plus, deşi indicii burselor europene precum si cotaţia futures a indicelui DJIA au scăzut, după ce indicele american a înregistrat a şaptea-a zi consecutivă de creştere la NYSE, însă pe un volum scăzut. În acest context, atenţia investitorilor a fost îndreptată către declaraţiile aşteptate din partea şefului Federal Reserve, Ben Bernanke. La ora 17,30 cotaţia DEDJIA_RON se aprecia la Sibex pe trei scadenţe, câştigând 53 puncte pentru martie şi câte 20 şi 25 puncte pentru iunie şi septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb