SIBIU Prelungirea programului Sibex până la ora 19:00 a adus o creştere

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iulie 2010

La mijlocul săptămânii, şedinţa de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu a fost una cu două parţi distincte de evoluţie a cotaţiilor şi cu o volatilitate de nivel mediu. Sesiunea a debutat în mod optimist, cu creşteri care s-au extins asupra întregii pieţe, pe fondul influenţei de pe plan extern şi mai ales a bursei americane care a marcat marţi a patra zi de creştere consecutivă. Traseul "verde" a fost însă curmat în jurul orei 15:00 când cotaţiile au intrat pe o pantă descendentă, ajungând rapid pe teritoriu negativ. Pe fondul acestor mişcări, lichiditatea pieţei a fost una în ton cu evoluţia din ultima vreme, participanţii fiind în continuare mai degrabă prudenţi. La ora 17:15 se puteau observa circa 4500 contracte cu o valoare de 10,2 milioane lei. La aceste totaluri urmeză să se adauge şi contractele rezultate în urma tranzacţiilor efectuate în intervalul orar 17:15-19:00, când piaţa Sibex este în continuare deschisă. De altfel, efectele prelungirii programului au fost unele benefice, după primele două şedinţe de la data intrării în vigoare, putându-se observa o creştere de circa 25% a volumului. "Intensitatea cu care se tranzacţionează după ora 17:15 se datorează în principal posibilităţii de a specula în paralel cu evoluţia NYSE, influenţa acesteia fiind puternică atât asupra derivatelor pe Dow Jones în lei de la Sibex, cât şi asupra altor produse" a observat un broker.

Pe fondul schimbărilor de direcţie înregistrate, participanţii au fost angrenaţi în special în strategii speculative cu simbolurile DESIF5 şi DEDJIA_RON, care au făcut şedinţa interesantă, ele fiind cele mai tranzacţionate. DESIF5 a rămas în continuare cel mai tranzacţionat produs, la ora 17:15, volumul de transfer situându-se la aproape 4000 de contracte. De pe segmentul financiar a mai atras atenţia aprecierea spectaculoasă de 7,8 % a DESIF2 martie 2011, dar pe fondul unui volum redus, precum şi cea de 6,7% a DESIF3 septembrie 2010, dar de asemenea pe fondul unui volum redus.

În zona indicilor, contractele la termen pe Dow Jones Industrial Average au evoluat la rândul lor mixt, la ora 17:15, observându-se scăderi. Numărul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 500.

Raportat la evoluţia euro, lipsa de volatilitate s-a reflectat în rulajul redus. Cotaţia euro pentru finalul anului se situa la 4,4 lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb