SIBIU Prudenţă de piaţa futures

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iulie 2010

Cu o zi înainte de finalului săptămânii, prudenţa a fost, în majoritatea timpului, cuvântul de ordine pe piaţa futures, în condiţiile în care cotaţiile nu au dat semne că s-ar încadra pe o direcţie clară de evoluţie. Acestea au testat din nou atât pe teritoriul negativ cât şi pozitiv iar nehotărârea i-a determinat pe "jucători" să adopte o atitudine de aşteptare. Speculatorii "înrăiţi" şi-au văzut însă răsplătită răbdarea odată cu deschiderea NYSE, care a schimbat atitudinea lor cu 360 grade.

Aşadar, surpriza a venit însă aproape de închidere, când, după o şedinţă discretă atât la capitolul volum, cu doar 1600 contracte încheiate până la ora 16,30, cât şi al evoluţie preţurilor, condiţiile s-au schimbat radical. Motivul? Startul lansat pe "verde" al tranzacţiilor la bursa americană, creşterile de pe Wall-Street reflectându-se în amplificarea intensităţii tranzacţiilor de pe Sibex. Astfel, în mai puţin de o oră, volumul de transfer s-a dublat, ajungând la ora 17:15 la aproape 3100 de contracte cu o valoare de circa 10 milioane lei.

La ora 17:15, instrumentul derivat DEDJIA_RON se situa la un total de circa 700 contrcate, cotaţia săltând de la un minim de 10.051 puncte la un maxim de 10.274 puncte, cu posibilitatea de creştere şi mai amplă, atât a cotaţiei cât şi a volumului, lucru de aşteptat, ţinând cont că mulţi participanţi preferă tranzacţionarea contractului pe Dow Jones, în paralel cu piaţa americană, până la ora 19:00.

Şi contractul futures pe acţiunile SIF Oltenia s-a bucurat de o închidere pe plus, sub aceeaşi influenţă de peste ocean. Cu 2.367 contracte, DESIF5 au fost din nou liderul zilei. Pentru septembrie, cotaţia DESIF5 a închis la 1,265 lei, în plus cu 2,48%.

Pe piaţa derivatelor pe cursul valutar euro/leu, moneda unică s-a depreciat faţă de cea naţională, pentru toate scadenţele tranzacţionate.

În ceea ce priveşte numărul total de poziţii futures, evoluţia a fost una relativ stabilă.

Pe piaţa spot, nu s-au desfăşurat tranzacţii, acţiunile SBX fiind suspendate de la tranzacţionare în vederea desfăşurării AGA BMFM.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb