SIBIU Randament zilnic de 23,3% pe DESIF5 decembrie

Cristina Borzea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 august 2006

Ieri, relaxarea a fost caracteristica pieţei bursiere a derivatelor, investitorii continuând să tranzacţioneze cu prudenţă. În aceste condiţii lichiditatea a fost medie. Potenţialul de creştere este însă sugerat de numărul poziţiilor deschise cifrat la aproa-pe 155.000 pe pieţele futures si de opţiuni. Valoarea echivalentă transferurilor de ieri s-a ridicat la 9,6 milioane de RON. Şedinţa de ieri a stat sub semnul creşterii, majoritatea derivatelor apreciindu-se, în similitudine cu evoluţia acţiunilor de pe piaţa spot.

Cea mai intensă activitate a fost înregistrată în sectorul SIF-urilor care, prin totalurile marcate, au obţinut un procent de circa 88% din rulajul zilei. Derivatele ce au ca activ suport acţiunile SIF5 Oltenia au fost cele mai lichide generând peste 34% din totalul transferurilor, fiind încheiate contracte futures pentru trei din cele patru scadenţe disponibile. Ultimele tranzacţii cu derivatele DESIF5 au fost realizate la preţul de 2,7348 lei/acţiune pentru scadenţa apropiată, 2,9460 lei/acţiune pentru scadenţa decembrie şi 3,05 lei/acţiune pentru prima scadenţă din 2007. Se observă aprecieri pentru toate cele trei date, putând fi obţinute randamente consistente, cum ar fi în cazul lui DESIF5 decembrie unde au fost înregis-trate variaţii pozitive de până la 2,05%, ceea ce corespunde unui randament zilnic de 23,3%, preţul de cotare urcând până la 2,9454 lei.

În topul lichidităţii, locul doi a aparţinut derivatelor DESIF2 care au deţinut 27% din totalul pieţei. Ele au închis la preţuri de 2,188 lei, respectiv 2,35/ titlu pentru scadenţele din 2006. În cazul lor se observă creşterea preţurilor pentru toate cele trei date, cât şi a numărului de poziţii deschise, remarcându-se cele 25.214 poziţii deschise pentru scadenţa septembrie. (cu 576 mai multe decît în sesiunea anterioară).

Locul al treilea a fost revendicat de titlurile din sectorul petrolier - DERRC, cu o pondere de 14% din totalul tranzacţiilor. Cotaţiile au fost stabilite la 0,0926 lei pentru scadenţa apropiată şi la 0,0965 lei pentru decembrie.

Singura excepţie de la trendul ascendent instalat pe piaţa la termen a fost constituită de evoluţia derivatului DETLV, care pentru trei din scadenţele disponibile a înregistrat deprecieri, cotaţiile fiind de 1,14 lei, 1,2 lei şi respectiv de 1,279 lei.

În raportarea la leu, moneda europeană a avut o tendinţă apreciativă închizând la o valoare de 3,55 lei pentru septembrie, cu o variaţie pozitivă de 0,007 unităţi, în timp ce pentru Crăciun euro a fost cotat la 3,56 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb