SIBIU Speculatorii şi-au păstrat interesul pentru Dow Jones şi aur

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 septembrie 2011

La Sibiu Stock Exchange, a doua şedinţă a săptămânii a ilustrat, în prima sa jumătate, o stare de prudenţă a jucătorilor, numărul contractelor încheiate până la ora 16,15 fiind de 2800 cu o valoare de 20,25 milioane lei. Cele mai lichide produse din prima parte a sesiunii au fost contractele pe indicele Dow Jones, şi pe aur. Dintre contractele valutare s-a remarcat cel pe paritatea euro/dolar.

Pe segmentul indici, numărul contractelor DEDJIA_RON era aproape 1000, majoritatea încheiate pe scadenţa de la finalul anului (decembrie), în raport cu care preţul se afla pe plus. La ora 16.15, pe acest termen, cotaţia futures a indicelui creştea cu 59 puncte, pe plus aflându-se şi futures-ul din SUA. Pentru decembrie 2012 se observa o creştere de 25 puncte, participanţii aşteptând evoluţia de la NYSE. Cotaţiile futures din SUA au crescut în condiţiile în care investitorii şi-au împărţit atenţia între situaţia precară a ţărilor îndatorate ale Europei şi întâlnirea "cheie" a oficialilor Băncii Centrale Americane. În lipsa unei rezolvări clare a crizei datoriilor din Europa şi a unor ştiri economice favorabile pentru SUA, acţiunile au fost extrem de sensibile la orice semnale că ar putea exista o dezvoltare în eforturile Greciei de a se califica pentru noi fonduri de urgenţă.

Cu peste 600 de contracte încheiate până la ora 16.15, simbolul SIBGOLD cu mărimea de o uncie a atras şi marţi atenţia speculatorilor. Miza era pusă, la ora 16.15, pe scăderea metalului preţios, Astfel, pentru octombrie uncia de aur scădea cu 3,3 dolari iar pentru decembrie cu 6,7 dolari. În pofida acestor corecţii uşoare, pe plan extern există încă opinia că metalul preţios îşi va continua procesul de apreciere până la finalul anului, depăşind pragul de 2000 de dolari pe uncie, creştere sus­ţinută de cererea pentru plasamente sigure, după cum arată rezultatele Bloomberg, care a chestionat participanţii la o conferinţa anuală a London Bullion Market Association.

Pentru DESIF5 volumul de 314 de contracte a fost încheiat în contextul unei tendinţe de scădere, cotaţia de la ora 16.15 diminuându-se cu 1,27% pe scadenţa decembrie şi 2,70% pe martie 2012.

În zona derivatelor valutare, euro se aprecia faţă de dolar cu 0,27% pe scadenţa decembrie şi cu 0,12% pe martie 2012, numărul contractelor încheiate fiind de aproape 100. Pe plan extern, euro a pus capăt unei scăderi întinsă pe două zile, creşterile de pe pieţele europene stimulând sentimentul că discuţiile pentru salvarea Greciei au făcut progrese.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 16.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate, datorită programului de tranzacţionare extins până la ora 23.15. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb