SIBIU Ştirile din SUA au intensificat tranzacţiile cu derivate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2011

Pe segmentul derivatelor, ultima şedinţă a săptămânii 30 mai -3 iunie de la Sibex s-a caracterizat printr-o evoluţie mixtă a cotaţiilor derivatelor pe acţiuni şi indici, investitorii fiind mai prudenţi. Pe segmentul valutar, euro s-a întărit faţă de dolar şi s-a depreciat în raport cu moneda naţională. Intensitatea la tranzacţionare a fost mai ridicată după apariţia datelor economice din piaţa americană, aces­tea influenţând ca de obicei preţurile şi la Sibex. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, numărul de contracte era de 4400 cu o valoare de 43 milioane lei.

În sectorul futures pe indici s-a consemnat cea mai bună lichiditate, tranzacţiile intensificându-se după ora 15.30. Fluctuaţiile până la ora menţionată au fost reduse, iar direcţia cotaţiilor incertă. Apoi, după publicarea ştirilor din piaţa muncii din SUA, preţul pe scadenţa iunie s-a depreciat abrupt după ce futures-ul din SUA semnaliza o deschidere pe minus şi la NYSE. Numărul angajărilor din SUA, cu excepţia sectorului agricol, s-a redus puternic în mai, fiind de doar 54.000, rata şomajului ajungând la 9,1%. Nivelul publicat de către Departamentul Muncii a fost cel mai redus din septembrie 2010, situaţie care a sugerat că economia americană poate fi blocată într-un ritm de creştere extrem de lent. La Sibex, cotaţia Dow Jones pierdea 51 puncte pe scadenţa iunie şi câte 37 şi 130 puncte pentru septembrie şi decembrie. Numărul contractelor se cifra la ora 17.30 la peste 1700, aproape 60% dintre acestea fiind încheiate după apariţia ştirilor menţionate.

Pe piaţa derivatelor valutare, investitorii au speculat din nou cu intensitate evoluţia perechii euro/dolar, exploatând îngustarea spread-urilor, diferenţa dintre cotaţiile cerere/ofertă reducându-se până la un pips. Numărul contractelor EUR/USD realizate până la ora 17.30 era de 1049, miza fiind pusă pe o monedă unică mai puternică, observându-se o creştere de 1,07% faţă de dolar pe scadenţa iunie.

S-a mai remarcat derivatul pe acţiunile SIF5 cu circa 1200 de contracte. Pe termen scurt (iunie) preţul a fluctuat în ambele sensuri, la ora 17,30 observându-se o uşoară creştere de 0,11%.

Pe piaţa aurului s-au remarcat spread-uri înguste şi o lichiditate bună de 274 de contracte, aurul crescând cu peste 15 dolari pe scadenţa iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb