SIBIU Tendinţa descendentă a cotaţiilor, predominantă

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iulie 2011

La Sibex, penultima şedinţă a săptămânii a menţinut o tendinţă predominantă de scădere a cotaţiilor. Pesimismul participanţilor a venit în contextul amplificării temerilor faţă de o posibilă extindere a crizei datoriilor suverane către Italia şi Spania, după ce Grecia se află într-o situaţie foarte dificilă. În lipsa unui nou program credibil de susţinere financiară internaţională, agenţia de rating Fitch a retrogradat miercuri ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală cu trei nivele. În acelaşi timp, pieţele europene au evoluat pe scădere, joi. În acest context, numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 era de 3600 cu o valoare de 40 milioane lei.

Cele mai multe contracte s-au îndreptat către segmentul indici unde cotaţia futures a Dow Jones a evoluat în majoritatea timpului pe scădere, participanţii arătându-se destul de pesimişti chiar dacă, cu o zi înainte, pe bursa de la New York, Dow Jones a închis în creştere uşoară, investitorii sperând că FED va implementa noi măsuri de sprijinire a economiei. Apoi, după apariţia ştirilor economice din SUA şi des-chiderea pozitivă de la NYSE, deprecierea preţului futures al Dow Jones de la Sibex s-a temperat pe scadenţa septembrie, însă pentru scurt timp. În SUA a fost publicat joi numărul umărului anualizat al cererilor de ajutor de şomaj înregistrat la nivelul săptămânii precedente, acesta indicând că mai puţine persoane au aplicat pentru astfel de beneficii, semn că piaţa muncii se însănătoşeşte uşor. Numărul cererilor de ajutor de şomaj a scăzut cu 22.000 la un total ajustat sezonier de 405.000, conform unui raport al Departamentului muncii, fiind depăşite previziunile analiştilor care vedeau o scădere doar la 413.000. O altă ştire care a determinat creşterile de pe Wall-Strett şi implicit reducerea nivelului scăderilor la Sibex a fost publicarea de către JP Morgan a unui profit mai mare decât era de aşteptat în al doilea trimestru contrabalansând îngrijorările privind reducerea de către Moody"s a ratingului de credit al SUA. La Sibex, conform datelor de la ora 17.30 Dow Jones se afla încă pe minus cu 26 puncte pe scadenţa septembrie. Pe scadenţa decembrie cotaţia înregistra o depreciere de 91 puncte iar pentru scadenţa martie 2012 de 95 puncte. Numărul contractelor DED-JIA_RON era de aproape 3000.

Şi pe segmentul financiar, scăderile DESIF5 au continuat, în contextul în care indicii reprezentativi de pe pieţele bursiere europene s-au depreciat. De altfel, şi pe piaţa suport, acţiunea SIF5 a dat semne de slăbiciune, pierzând 1,29%. Numărul contractelor DESIF5 era, la ora 17.30 de peste 500. Cotaţia pentru septembrie scădea cu1,89 iar pentru decembrie cu 1,95%.

Speculatorii au fost destul de activi şi pe paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei, "pariind" pe un euro dolar mai puternic pentru a doua zi la rând. Moneda comună câştiga la Sibex 0,45% faţă de dolar euro, pe scadenţa septembrie şi 0,57% pe decembrie, urmând trendul pieţelor externe în cadrul cărora moneda americană a pierdut teren faţă de cea europeană. Indicele dolarului a scăzut pentru a treia zi la rând după ce preşedintele Băncii Centrale Americane Ben Bernake a declarat că FED este gata să implementeze măsuri adiţionale pentru a sprijini economia. Dolarul s-a depreciat şi ca efect al punerii SUA de către Moody"s pe o poziţie de revizuire a ratingului datoriilor. Numărul contractelor EUR/USD_RON realizate era de 135.

Raportat la piaţa aurului, cotaţia metalului galben a continuat să urce înregistrându-se o creştere de 5,6 dolari, pe scadenţa de luna viitoare pentru simbolul SIBGOLD_USD, numărul contractelor fiind de 26. Pe pieţele externe aurul a atins un nivel record după ce serviciul pentru investitori al Moody"s a evidenţiat posibilitatea ca ratingul de credit al SUA să fie micşorat. În acelaşi timp, persistenţa crizei datoriilor din UE continuă să susţină cerera de aur ca plasament de protecţie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piata de la ora 17,30, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte, pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor, datorita programului de tranzactionare prelungit pana la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, sectiunea rapoarte de tranzactionare, dupa ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb