SIBIU Tranzacţiile cu derivate, la nivel record pe anul curent

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 mai 2010

Sesiunea de miercuri s-a remarcat prin creşterea spectaculoasă a volumului care a ajuns la un nivel record pe 2010. Până la ora 17:15, participanţii de pe piaţa Sibex încheiaseră aproape 18.000 contracte, cu o valoare de 56,5 milioane lei. "Jucătorii" au acţionat pe 16 pieţe, extinzându-şi aria de interes. Sectoarele vizate au fost: financiar (SIF), cel a derivatelor pe Dow Jones, segmentul bancar şi segmentul valutar prin derivatele EURO/LEU, moneda unică scăzând puternic faţă de euro.

Efervescenţa din piaţă a apărut în special pe fondul corecţiilor de pe sectorul financiar, fapt care a determinat asaltarea pieţei DESIF5 pe care vânzătorii şi cumpărătorii au rulat mia mult de 14 milioane de acţiuni SIF5, cu 18 % peste rulajul din piaţa suport. Scadenţa iunie a fost "teatrul operaţiunilor", aplicate pe o diferenţă de 4 bani între minimul şi maximul zilei, corespunzător unui randament de 22% pe vânzare. Nu doar speculatorii au fost însă cei care au "făcut" piaţa, lărgirea şi adâncirea spectrului corecţiilor, readucând în centrul atenţiei şi operaţiunile mai complexe, cum ar fi cele de management al riscului, în special pentru deţinătorii de acţiuni SIF5. "În condiţiile în care SIF5 a anunţat un nivel record al dividendului, investitorii de portofoliu care au dorit să-şi menţină deţinerile pentru a beneficia de toate avantajele care decurg din acest fapt, implicit de cel al dividendelor, au adoptat din timp soluţia aplicării strategiilor de hedging la Sibiu, protejându-şi în acelaşi timp şi câştigurile". DESIF5 iunie au închis la 1,8139 lei, în minus cu 1,28 bani.

Pentru derivatele Dow Jones în lei, volumul era, la ora 17:15, de 2200 contracte. Evoluţia valorii indicelui a fost una volatilă, pornind, pe scadenţa iunie, de la o deschidere verde, decorelată de evoluţia de pe Wall-Street de marţi. Recorelarea a avut însă loc după mijlocul zilei, când derivatele Dow Jones au intrat pe "roşu", iar diferenţa de 138 puncte dintre maximul zilei şi minimul înregistrat de până la ora 17,15 a asigurat un câştig de circa 42 % vânzătorilor.

Pe segmentul valutar, participanţii au schimbat peste 1,4 milioane euro prin contractele încheiate. Ştirile negative privind posibila majorarea a TVA sau a cotei unice de impozitare, cumulate cu veştile din Grecia, s-au soldat cu deprecierea abruptă a leului, în ton cu direcţia cursului oficial, dar mai ales de pe piaţa interbancară. Euro s-a scumpit cu 3 bani pentru iunie ajungând la 4,19 lei şi cu 2,91 bani pentru decembrie, până la 4,2131 ei. "În condiţiile nesiguranţei cursului de schimb, tranzacţiile cu derivate valutare sunt o opţiune extrem de utilă, atât pentru speculaţie cât şi pentru hedging", a declarat un broker.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb