SIBIU Uncia de aur, la noi maxime

CRISTINA PĂDURE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 august 2011

La Sibex, sesiunea de joi a adus corecţii ale cotaţiilor, spre deliciul shorterilor. Bursele europene au avut o zi cu declinuri puternice, cea mai mare cădere fiind înregistrată de bursa germană, al cărei indice a coborât la mijlocul zilei cu 3,32%. Indicele bursei franceze CAC 40 a scăzut de asemenea, declinul fiind de 2,67%, în timp ce indicele bursei din Londra, FTSE 100 a pierdut 2,13%. Chiar şi piaţa americană se pregăteşte pentru încă o cădere, indicii futures al bursei de la New York înregistrând declinuri de peste două procente. În acest context, până la ora 17.00 investitorii au tranzacţionat circa 5091 contracte cu o valoare aferentă de 29,81 milioane lei.

Distribuirea contractelor pe produse a întărit supremaţia derivatului pe Dow Jones la acest capitol, speculaţiile pe valoarea indicelui american ţinând ca de obicei capul de afiş al şedinţei. La ora 17.00, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate era de circa 1900, reprezentând peste 37% din rulajul total. Tendinţa de pe Wall-Street s-a reflectat şi la Sibex unde deprecierile s-au accentuat după ora 16.30. Preţul futures la Dow Jones a continuat însă să stea în teritoriu negativ, astfel că, la ora 17.00, Dow Jones scădea cu 415 puncte pe scadenţa septembrie. Pentru decembrie, cotaţia înregistra o depreciere de 432 puncte iar pentru scadenţa martie 2012, de 364 puncte.

Pe segmentul financiar, DESIF5 au atras 1960 de contracte până la ora 17.00. Cotaţiile futures ale SIF Oltenia scădeau cu 8,96% pe scadenţa septembrie şi cu 7,22% pe decembrie. Pe piaţa spot acţiunile SIF5 au închis în scădere, coborând până la 6,19%.

Raportat la piaţa aurului, cotaţia metalului galben înregistra o creştere de 26,2 dolari pe scadenţa august a contractului SIBGOLD de o uncie, respectiv de 23,8 dolari pe scadenţa octombrie a aceluiaşi simbol. Numărul contractelor SIBGOLD era de 826. Pentru SIBGOLD_RON, produs echivalent cu 10 uncii de aur, metalul galben câştiga 8 dolari pe scadenţa august. Pe piaţa londoneză, uncia de aur a fost cotată, în creştere, atingând un nou maxim: 1.794,5 $/uncie.

Speculatorii au fost activi şi pe paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei, "pariind" pe un dolar mai puternic. Moneda americană câştiga la Sibex 0,66% faţă de euro, urmând trendul pieţelor externe. Numărul contractelor EUR/USD_RON era, la ora 17.00, de aproape 400. Raportat la moneda naţională, un euro a fost cotat la 4,281 lei pentru scadenţa septembrie şi la 4,3 lei pentru scadenţa decembrie. Cursul oficial anunţat de BNR a fost de 4,2567 lei pentru un euro, în scădere.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb