La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii a fost una spectaculoasă, lichiditatea crescând puternic ca urmare a influenţei mai multor factori. Congruenţa acestora s-a resimţit în continuarea tendinţei de scădere a cotaţiilor, manifestată pe cele mai importante sectoare de la Sibex: derivatele SIF, derivatele pe Dow Jones respectiv cele pe aur. În partea a doua a şedinţei, cotaţiile DESIF5 au revenit pe plus. În condiţiile acestor mişcări, numărul contractelor creştea cu circa 53% faţă de joi, situându-se, la ora 18.00, la peste 5200 cu o valoare de 40 milioane de lei, de circa 2,5 ori mai mare comparativ cu toată piaţa BVB.
De-a lungul săptămânii 8-12 noiembrie au fost realizate aproximativ 20.000 de contracte, valoarea acestora depăşind 100 milioane lei. Pe piaţa spot, în cele cinci şedinţe, au fost transferate 415.150 de acţiuni SBX cu o valoare de peste un milion de lei şi 17.071 acţiuni PPLI valorând 65.231 lei.
Derivatul Dow Jones a fost motorul pieţei, vineri, cu circa 3100 de contracte realizate până la ora 18.00, cei mai importanţi factori externi care şi-au exercitat influenţa asupra evoluţiei sale începând chiar din şedinţa de joi fiind întâlnirea G20 de la Seul respectiv anunţarea de către Cisco Inc a unor rezultate sub cele previzionate. În ceea ce priveşte întâlnirea G20, liderii grupului economiilor majore de pe plan mondial au fost de acord să se abţină de la devalorizarea competitivă a monedelor iar declaraţia lor comună indică faptul că au convenit, de asemenea, să se îndrepte spre cote de schimb determinate de piaţă. Ca urmare a acestor ştiri, indicele Dow Jones şi-a continuat evoluţia descendentă pe piaţa futures americană iar cotaţiile de la Sibex s-au corelat cu aceasta indicând deprecieri în cea mai mare parte a timpului. De asemenea, investitorii americani aşteptau vineri raportul preliminar care indica nivelul apetitului pentru consum, fiind estimată o creştere a acestuia, după ce la începutul lui octombrie se înregistrase o scădere până la cel mai mic nivel din iulie încoace. La publicare, raportul a indicat creşterea apetitului de consum peste nivelul estimat, fapt care a adus ceva note de optimism, cotaţia pe scadenţa decembrie testând la Sibex chiar şi teritoriul pozitiv. De-a lungul perioadei 8-12.11, DEDJIA_RON a atras circa 6500 contracte, furnizând cea mai mare parte a valorii tranzacţiilor.
Pentru DESIF5, ultima sesiune a săptămânii a avut două părţi distincte de evoluţie, reflectate de direcţiile preţurile de cotare. Pe fondul influenţei externe şi a contextului intern, cotaţiile futures ale DESIF5 au evoluat pe scădere până înspre ora prânzului. Pe plan intern, ştirea care s-a reflectat direct în evoluţia din piaţă din primele ore a fost scăderea Produsul Intern Brut al României cu 0,7% faţă de trimestrul anterior şi cu 2,3 % de la începutul anului. Chiar dacă evoluţia faţă de trimestrul doi a fost una peste aşteptările analiştilor, care estimau o contracţie chiar mai amplă, reacţia pieţei a fost una negativă, scăderile pe DESIF5 acutizându-se şi ajungând spre 2%. Ulterior, după ora 12.00, cotaţiile au revenit însă pe plus şi s-au menţinut pe această direcţie în condiţiile în care pe piaţa suport indicele BET-FI a înregistrat creşteri.