SIBIU Valoarea tranzacţiilor a depăşit, vineri, 10 milioane de euro

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2011

La Sibex, şedinţa de vineri 4 martie a readus scăderile ca tendinţă dominantă. Investitorii au rămas conectaţi la strategiile speculative încheind, până la ora 17.30 un număr de aproape 6000 de contracte cu o valoare de 10 milioane de euro, superioară celei din piaţa de la Bucureşti. Raportat la primele patru şedinţe din martie, numărul contractelor s-a ridicat la circa 24.000 cu o valoare de aproximativ 35 milioane euro.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industriale Average a fost cel mai lichid produs vineri, cu peste 3000 de contracte încheiate până la ora 17.30, pe fondul unei evoluţii pe scădere după ce, în sesiunea anterioară cotaţiile futures de la Sibiu ale DJIA au crescut spectaculos, sub influenţa directă din SUA. Aşadar, după câştigurile semnificative de joi, preţurile au suferit un recul, într-un context în care, în Europa, pieţele au evoluat mixt iar în SUA cotaţia futures a indicelui DJIA înregistra, înainte de deschiderea NYSE o creştere modestă, trecând însă pe minus după prima oră de tranzacţii de pe Wall-Street. Pe piaţa americană au fost publicate noi date din economie, fiind anunţat indicatorul Non-Farm Employment Change, care arată evoluţia numărului de persoane angajate în cursul ultimei luni, cu excepţia celor din agricultură. Valoarea pentru februarie a acestui indicator a fost 192.000, observându-se astfel o creştere spectaculoasă de la nivelul de 63.000 din luna ianuarie. Rata şomajului a scăzut surprinzător luna anterioară, până la 8,9% în SUA, specialiştii estimând o creştere până la 9,1 procente. Rata şomajului pentru luna februarie s-a apropiat de nivelul minim al ultimilor 2 ani. Deşi aceste date sunt unele optimiste, cotaţia DJ scădea pe Wall-Street, astfel că şi preţul futures de la Sibex al indicelui avea o direcţie similară. La ora 17.30 DEDJIA_RON martie pierdea 43 puncte iar cotaţia pe septembrie 83 puncte. Pentru iunie preţul staţiona la valoarea de la închiderea precedentă iar pentru decembrie cotaţia se diminua cu 19 puncte.

Pentru derivatul pe acţiunile SIF5, evoluţia cotaţiilor a fost tot una descendentă în raport cu toate scadenţele tranzacţionate. Pe scadenţa scurtă (martie), se observa o depreciere de 2,27% în timp ce pentru iunie scăderea era de 1,82%. Şi pe termenele îndepărtate, septembrie şi decembrie, DESIF5 s-au ieftinit cu 3,27 şi 1,41%. Evoluţia a fost una corelată cu direcţia din piaţa suport.

Investitorii au mai tranzacţionat şi derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, cu o scădere de importantă de 3,29% pe scadenţa martie respectiv de 2,11% pe scadenţa iunie. Numărul contractelor de la ora 17.30 era de aproape 100. Direcţia a fost, ca şi în cazul DESIF5, una corelată cu piaţa suport.

Pe segmentul derivate pe mărfuri, aurul creştea foarte uşor pe scadenţa aprilie acumulând 0,9 dolari, analiştii fiind de părere că aurul ar putea creşte la New York, pe fondul evenimentelor din Libia dar şi pe fondul temerilor legate de inflaţie. Cotaţia aurului a înregistrat joi, pe plan extern, cea mai mare scădere din ultimele 6 săptămâni, după ce a atins un nivel record de 1441 dolari/uncie in data de 2 Martie.

Pe piaţa spot au fost rulate 16.800 de acţiuni Sibex, la un preţ de 1,46 lei/titlu, în staţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb