La Bursa din Sibiu, a doua săptămână din iunie a debutat în acelaşi ton în care a încheiat-o pe prima, scăderile cotaţiilor futures continuând. În prima parte a orarului de tranzacţionare, deprecierile derivatelor s-au acutizat pe segmentul financiar respectiv pe contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average. Apoi, evoluţia a fost una volatilă, după minimele atinse în prima parte a şedinţei, în cea de a doua fiind vizibilă o tendinţă de recuperare, fără însă ca preţurile să intre pe teritoriu pozitiv. În ceea ce priveşte moneda unică europeană, aceasta a evoluat mixt faţă de leu. În aceste condiţii de piaţă, lichiditatea a fost una bună, situându-se la ora 17:15, la aproape 10.000 contracte. Valoarea transferurilor s-a cifrat la 28,5 milioane lei, în timp ce numărul pieţelor vizate de participanţi a fost de 16.
Pentru derivatele pe Dow Jones, şedinţa a fost una pe de-a întregul roşie, pe cea mai lichidă scadenţă, anume iunie 2010, scăderea ajungând până la 117 puncte faţă de cotaţia anterioară. De altfel corelarea cu bursa americană, care în şedinţa de vineri 4 mai a înregistrat o scădere severă, a fost una evidentă încă din startul sesiunii, când preţurile DEDJIA_RON au atins rapid minimele zilei. La ora 17:15 numărul contractelor pe acest simbol era de 1760. De la ora 17:15, derivatul pe indicele american disponibil la Sibex se tranzacţionează, însă, în paralel cu bursa de pe Wall-Street, până la ora 19:00, interval în care numărul de contacte creşte. De altfel, mişcările de pe piaţa americană, care dădea semnale de revenire pe plus în debutul şedinţei de luni, îşi exercitau deja influenţa şi la bursa sibiană.
Scăderile s-au resimţit puternic şi pe piaţa derivatelor SIF5 Oltenia, unde s-a concertat o pondere de circa 74 % din volumul total al zilei. Speculatorii au transferat prin contractele realizate peste 7,4 milioane de acţiuni SIF5. La închidere DESIF5 iunie valorau 1,1099 lei/acţiune, în scădere 1,52 %, după ce au atins de-a lungul zilei şi variaţii negative de peste 5%. De asemenea, şi pentru septembrie, evoluţia a fost una similară, DESIF5 valorând la închidere 1,1120 lei, cu 2,46% mai puţin faţă de cotaţia anterioară. Aşadar, speculaţiile pe vânzare au fost în condiţiile date, o importantă sursă de venit. De pe segmentul financiar s-au remarcat în continuare DESIF3 pentru care, la o săptămână de la revenirea pe piaţă, numărul poziţiilor futures a continuat să crească.
Pe piaţa derivatelor valutare, euro a atras 656 contracte, şi a scăzut cu 0,5 bani pentru iunie, până la 4,23 lei. În schimb, pentru decembrie, moneda unică a crescut cu 0,34 bani, până la 4,3335 lei.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro < http://www.sibex.ro >.